Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Roland - Technikai kérdések/válaszok

Roland szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

Bubamara
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 40
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4461 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Re: Roland - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 21530Hozzászólás Bubamara
2014.01.27. 18:28

Igen, ez így van. A Discover nem arranger. midilejátszásra, áthangszerelésre van kitalálva. Viszont van pl video kimenete, ami megint csak jól jöhet.
Tartalmaz ugyan néhány alap ritmust, de csak dobgép szinten.

Buba

claasy
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 44
Hangszer: YAMAHA PSR S670
Adott köszönetek: : 427 alkalommal
Kapott köszönetek: : 197 alkalommal

Hozzászólás: # 21545Hozzászólás claasy
2014.01.27. 20:00

Köszönöm a DisCover5-tel kapcsolatos infókat. :777 :777

zolika
Újonc
Hozzászólások a témában: 2
Hangszer: Roland XP - 80
Adott köszönetek: : 1 alkalom
Kapott köszönetek: : 10 alkalommal

Hozzászólás: # 21546Hozzászólás zolika
2014.01.27. 20:37

Tisztelt Rolandos Kollegák!

Szégyenletes,hogy megint kérdéssel- kéréssel fordulok Hozzátok, de sehogyan sem találom a megoldást... :cry:
Elnézést kérek az esetleg "szakmai zsargon" mentes fogalmazásért... :roll:
Tehát adva van egy Roland XP-80-as. Remek hangszer,de lassan az őrületbe kerget. :yahoo:
1. Nem tudom,hol és mit kell állítani,hogy egy hang - pl.: hegedű - "lecsengési ideje" rövid vagy épp hosszú legyen. Tehát ha
lenyomom a billentyűt,akkor nagyon röviden,gyorsan szól, vagy éppen szépen elnyúlva.
2. A billentés érzékenységet be lehet e állítani egy-egy külön billentyűre is? Magyarán a zongora mondjuk normál leütés,de egy
szaxofon szépen lágyan és lassan szólaljon meg.
3. Mindezeket,hogyan tudom lementeni(tehát floppyra vagy magának a gépnek is van ilyen memóriája).
Mindezekből kiviláglik,hogy ez a hangszer kissé "magas nekem",valahogy a Korgomat (igaz PC-vel) szépen editáltam,ezt sehogyan sem tudom.
Minden más - általam használt - funkció, ha döcögve is ,de megy. :pardon:
Köszönöm szépen, minden szó jól jön(tudom sokat kell még fejlődnöm,de itt megakadtam)

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 138
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1045 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1464 alkalommal

Re:

Hozzászólás: # 21547Hozzászólás B.Bazsi
2014.01.27. 20:58

zolika írta: 1. Nem tudom,hol és mit kell állítani,hogy egy hang - pl.: hegedű - "lecsengési ideje" rövid vagy épp hosszú legyen. Tehát ha
lenyomom a billentyűt,akkor nagyon röviden,gyorsan szól, vagy éppen szépen elnyúlva.
Próbálj meg olyan funkciót keresni amely "Release" névre hallgat, a G70-ben ezzel lehet beálltani egy hangszín lecsengési idejét, a hirtelen véget érő hangszíneket elnyújtani vagy az elnyúlva véget érő hangszíneket lerövidíteni. Nem ismerem az XP-t, de Roland-Roland (remélem...), remélem találsz ilyet a hangszerben....

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

zolika
Újonc
Hozzászólások a témában: 2
Hangszer: Roland XP - 80
Adott köszönetek: : 1 alkalom
Kapott köszönetek: : 10 alkalommal

Hozzászólás: # 21548Hozzászólás zolika
2014.01.27. 21:02

Köszönöm a választ! Ez a gondom, hogy mindenhol ezt látom(gondolom) de ilyen funkciót nem találok...
Pontosabban van egy "Sound Palette" rész,ahol a valós idejű játékhoz tudom ezeket állítani,de ugyebár lehetetlen pontosan minden zenénél állítgatni , jó lenne így lementeni. De azért vadászok tovább a gombok rejtekében... :PPP

Nos, találtam valamit,de nem nyugtatott meg : SYS-Ctrl 1 és SYS Ctrl 2 , itt van Release TM ill, Attack TM, ami jó - lenne,de ezeket megint csak potméterekkel tudom állítani , de lementeni nem... :xx:

claasy
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 21557Hozzászólás claasy
2014.01.28. 08:39

Szia Tamás!

Ha már adva van ez a lehetőség a szintin akkor én100%-ig biztos vagyok benne, hogy ki is használják akár milyen gázos is a dolog.
Mint írtam 2-3 alkalommal láttam illetve hallottam ezt a hangszert a haver által. Hogy használta-e ezen funkciót nem tudom.

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 138
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1045 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1464 alkalommal

Hozzászólás: # 21559Hozzászólás B.Bazsi
2014.01.28. 09:14

Claasy, Tomival egyet kell értsek. Az én hangszeremben is van ilyen funkció a vokálgépben, és bizony nagyon nagyon sok kívánnivalót hagy maga után az ami a végeredményt illeti. Egy teljesen gépies hangzású "éneket" kapsz, nagyon nagyon mű dolgot. Ráadásul az énekhang is csak akkor szól amikor a dallamsáv adatai szólnak. Hiába kezded el énekelni, ha abban a pillanatban éppen a 4-es sávon nincs hang-adat, nem szól az ének, és fordítva is így van értelemszerűen-hiába szól az éneksáv a midiben ha nem énekelsz abban a pillanatban amikor kellene... Én soha nem használtam, és szinte kizártnak tartom hogy mások is használnák, a fent leírtak miatt.

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

claasy
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 21561Hozzászólás claasy
2014.01.28. 09:32

Tamás!
Értem a mondandód lényegét. :777
Sajnos sok-sok kókler van ebben a szakmában, igazad van 100%-ban. Sajnos itt a faluban ahol lakom van egy. Sem zenei tudása és sem "énekhangja" és a ritmusérzékkel is gond van nála. Hogy is fejezzem ki magam nincs meg a zenei összhangzat nála , remélem érted mire gondolok. És hova jár??? Különböző Show-kba (bohócnak), nem teszek ide linket róla mert nem rombolom a fórum színvonalát.
Bizonyos alapok nélkül nem lehet(ne) létezni eme szakmában.
Vissza térve a DisCover5-re, talán majd adódik még alkalom kipróbálni.Ha nem, akkor úgy is jó. :777 :777

claasy
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 21562Hozzászólás claasy
2014.01.28. 09:37

Szia Balázs!

Így már teljesen világos a dolog.Mint írtam 2-3 alkalommal láttam illetve hallottam eme hangszert.
Hajtott a kíváncsiság,hogy mégis mik a vélemények a hangszerről és azon belül a vokálról.
köszönöm Neked is a választ. :777

Apelláta
Adminisztrátor
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 21564Hozzászólás Apelláta
2014.01.28. 10:06

zolika írta:Köszönöm a választ! Ez a gondom, hogy mindenhol ezt látom(gondolom) de ilyen funkciót nem találok...
Pontosabban van egy "Sound Palette" rész,ahol a valós idejű játékhoz tudom ezeket állítani,de ugyebár lehetetlen pontosan minden zenénél állítgatni , jó lenne így lementeni. De azért vadászok tovább a gombok rejtekében... :PPP

Nos, találtam valamit,de nem nyugtatott meg : SYS-Ctrl 1 és SYS Ctrl 2 , itt van Release TM ill, Attack TM, ami jó - lenne,de ezeket megint csak potméterekkel tudom állítani , de lementeni nem... :xx:
Zolika!

Az nem lehet kérdés, hogy egy ilyen komoly workstation-nél az Attack, Decay, Release és Cut-off értékek módosíthatók és elmenthetők. Nekem volt JV35-öm, ami az XP széria elődje. Ráadásul a JV széria legkisebb tagja volt (JV30/35/50/80/90/1000 és JW50), de már abban is lementhetők voltak ezek. Hogy hogy, viszont már sajnos 17 év távlatából nem emlékszem.

Üdv.: Apelláta

Új hozzászólás