Mauglidyro írta: ↑2024.08.05. 19:19
Megpróbáltam olvasni a sorok között, de nekem ebből a kijelentésedből az jön le, hogy ez a demonstrátor/tartalomgyártói munkakör téged inkább hátráltat, mint sem segítene.
Perpillanat a tartalomgyártásnak a zenekar látja kárát, mind anyagi, mind repertoár bővítés terén.
Ez így van! A hangszerrel való állandó foglalatoskodás minden időt elveszi a zenekartól.
Előbb utóbb válaszút elé fog állítani az élet, és én a helyedben nem biztos, hogy a most számodra legegyértelműbbnek vélt lehetőséget választanám.
Sajnos ez a zenekarosdi olyannyira eltűnt, hogy ez már nem fog vissza jönni. Nem vagyok nagy igényű: egy évi 20 - 25 bulival ki is egyeznék. Ez lenne az a minimális fellépésszám, ami miatt tennék még további idôt/energiát a zenekarba.
Én már most komolyan elgondolkodnék azon a helyedben, hogy azt az időt nem jobb lenne a saját zenekarodba beleinvesztálni, gyakorlás és repertoárbővítés formájában?
Ez meg is fog történni, de kizárólag színpadi zenékkel, max 3 órás repertoárral és csak olyanokkal zenékkel, amiket mi szeretünk! Bulis, rock and roll-os, dögös rockabillys mûsorral, profi vokálokkal. Na ehhez viszont már az Event fogja adni az alapot.
A másik, hogy mi az ördögöt tudnál 2 évig csinálni a Ketron Eventen, hogy ennyi időbe kerülne neked az átállás? Ez számomra értelmezhetetlen időablak.
Van durván 800 kidolgozott dalunk az X4-re. Ha a felét el is engedem, marad 400. Ebbôl selejtezhetek még mindig kb 100-at. Marad 300 dal. 1 dal átírása 2-3 munkanappal számolandó. Ahhoz, hogy az EVENT úgy szólaljon meg, amit várok tôle, azt kevesebb munkaórával nem lehet megoldani. Hogy meghallja a közönség? Valszeg nem. De nekem kell a hangzás, mert én vagyok benne, nekem kell magamat jól érezni. Nem akarok belemenni megint a részletekbe, de ahhoz, hogy jó végeredményt kapjál, ahhoz olyan apró dolgok ezreit kell megcsinálni, amit még a midiírók 99%-a sem tudja, vagy leszarja, mert iszonyú időigényes munka. Én minden egyes basszushangnak a megfelelő zörejét, húrzaját is megírom. Ezt például mindenki leszarja. Miért szól úgy az EVENT nálam? Pontosan azon apróságok ezrei végett, amit mindenki más kihagy a zenéjéből.
Tehát a maradék 300 dal átírása, darabonként 20 munkaórával számolva is nettó 6000 óra, ami 250 nap ha nincs szünnap, ha nem hagyok ki egyetlen napot sem. Na család mellett ilyen nincs! Tehát a 300 dal reális átírásának ideje másfél de inkább 2 év.
Én a Tyros-ok közötti váltásokat maximum 3 hónap alatt tudtam le teljeskörűen, azt is napi 3 óra befektetett munkával, főállás mellett. A Genosra váltást már meg sem említeném, mert konkrétan a full műsor a váltás pillanatában már használható állapotban volt, mindössze 3 nap alatt átírtam a EuroDance pakk hivatkozásait, plusz javítgattam az arányokon.
Ez nekem mindig is sci-fi volt és marad is! Valószínû Yamaháéknál annyi logikával több van, hogy minden régi dolog ugyanott megtalálható az új hangszerükben. De ha így is van, sokkal nem fog jobban szólni az adott zenéd, mint a régi hangszereden. Én ha váltok, akkor szeretném hallani azt, amiért váltottam.
Ha ez neked nem jön össze napi 3 óra munkával maximum fél év alatt, különösebb lemondások nélkül, a Workflow-ban nálad valami nagyon elcsúszik ...
Abban a részletességben, amiben én elkészítem a zenéket, senki sem tudja 3 órában átírni a dalokat. Csak hogy értsd:
- 18 órán keresztül dolgoztam csak egy 52 másodpercnyi gitár intrót. Garry Moore Loner gitárintróját, konkrétan.
Nem, hogy ugyanaz lett, de még a hajlítás mélysége, a húrokon való vibrátor intenzitása és gyorsasága, húrzörejek pontos elhelyezése és rengeteg apró dolog sokasága végett lett olyan, mint az eredeti gitár intró.
Persze hívhattam volna egy gitárost, aki midigitárral feljátssza, de soha az életben nem lett volna ennyire eredeti, mint az enyém lett. Az utójavításokkal persze ugyanezt el is értem volna, de akkor ott a feljátszási megspórolt időt ugyanúgy bukom.
Persze, megkaptam én már, hogy a tag 2-3 óra alatt felüti a stílusokat és még jobban is szól, mint bármelyik munkám. Utána azért megkerestem az illető munkásságát és azonnal mindent megértettem. Én így dolgozom: nekem 2-3 óra egy komolyabb 16 taktusos dobsáv megírására sem elég.
Lehet Debrecenben majd lesz egy workshop bemutatóm, ahol az összes ilyen dolgokat is bemutatom, amikkel készítem a zenéket. A probléma szerintem az lesz, hogy 90%-át a zenészek sem fogják érteni, kizárólag csak azon expert szakik, akik benne vannak mélyebben a midi írás rejtelmeiben.