Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Ketron - Technikai kérdések/válaszok

Ketron szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

Picasso †
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 5
Hangszer: GW-8,
Adott köszönetek: : 940 alkalommal
Kapott köszönetek: : 585 alkalommal

Re: Ketron - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 16918Hozzászólás Picasso †
2013.09.17. 19:10

manyus írta:Hali.

Ketron xd9 vokalizer, mikrofon beállításában tudna valaki segíteni (esetleg mentett beállításokkal)?
Üdv.
manyus
Szia Manyus, Pedig a vokalizert neked kell beállítani a saját hangodhoz! Egy javaslat, ha mély tónusú hangod van, akkor inkább a magasabb tónusú vokált állíts be magadnak, de a dörmögős "robothangot" felejtsd el. Általában nemtetszést hoz ki a publikumból....

Picasso

bohocotto
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 122
Hangszer: ketron audya 5 volt.már sx 900
Adott köszönetek: : 81 alkalommal
Kapott köszönetek: : 111 alkalommal

Hozzászólás: # 16919Hozzászólás bohocotto
2013.09.17. 20:54

Hello manyus.Nekem egy sd5-öm van,aminek a vokálját használom.Teljesen én sem vok megelégedve vele,és nem tok rájönni,hogy mit kellene még állitanom.Azért,ha akarod skypen egyszer elmondom,h nálam mi,s hogyan van beállitva.(állitsd be igy,azt meglátod).Ha akarod van egy számom,amit akkor vettem fel,mikor próbáltam még beállitani,elküldhetem emil cimre,hallgasd meg,h ilyenre gondoltál e ,vagy sem.Csá:ottó

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 321
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal

Hozzászólás: # 16921Hozzászólás Asterix
2013.09.17. 23:24

marton1974 írta:Nem hiába kértem tőled egy támpontot a maxx audió beállításnál a 3X Musikant-ra.Egyszerűen nem tudtam egy normális hangképet kikeverni.
Nem gondolod, hogy a hangrendszeredben van a hiba? Nekem a digitális kimenet miatt nincs is maxx procim a rendszerben és szerintem teljesen jó a megszólalás, abszolút nem igényli a maxx segítségét... :777

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 321
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal

Hozzászólás: # 16922Hozzászólás Asterix
2013.09.17. 23:46

manyus írta:vokalizer, mikrofon beállításában tudna valaki segíteni? a vokal gyári beállítás igencsak gépi hangzást produkál...
A vokál beállítása marhára nem egyszerű feladat. Amit én tapasztaltam, (igaz nem Ketronnál, hanem Korgnál és Yamahánál): Először is a mikrofon beállítást jól el kell találni, megfelelő bemeneti jelszinttel, hogy a vokál megfelelő jelszintet, de csakis annyit kapjon. Lehetőleg minél irányérzékenyebb mikrofonnal, mert a mélyhangok amiket visszavesz a mikrofon nagyon meg tudják keverni a vokálgépet.
Ha ez meg van, akkor át kell tanulmányozni a gépkönyvet, hogyan is tudom vezérelni a vokált. Adott skálán belül milyen énekelt hangra milyen hangmagassággal fog nekem válaszolni. Én általában előnyben részesítem a vokálgépet az eredetileg megírt harmóniákkal szemben azért, hogy azt a vokál dallamot kapjam amit szeretnék. (Ez most nagyon profin hangzik, de ne almatom szintjére, hanem egy műkedvelő szintjére gondoljatok.)
Ha ez is meg van, akkor rettenetesen pontosan kell énekelni, lehetőleg minél tisztábban kiejtve a hangokat és nem elharapva, a harmóniák időben a helyükön legyenek, mert nagyon csúnya, amikor a vokálra menet közben egy énekelt hangon harmóniát váltunk és a vokál "énekelt" hangja megváltozik.
Ha már megtanultunk vokálgéppel énekelni, (nagyon nem egyszerű dolog, volt kollégám, aki énekelt egyszer velem nagyon profin, de a vokált nem lehetett rákapcsolni, mert össze-vissza hozott mindent az elkapkodott hangok miatt.) akkor el kell dönteni, hogy női, férfi, vagy vegyes kórust szeretnénk hallani. Ennek megfelelően kell az adott beállításokat elvégezni. Ez minden egyes hangszer esetében más eljárás, de általában 1-2 formáns paraméter állításával a hang állítható. Viszont nagyon oda kell figyelni a hangterjedelemre!! Egy női vokál szépen szól, ha mélyen énekelünk, de sikítássá változhat a magas énekhangunk mellett. Ha a vokálgép engedi a hangterjedelem ilyetén korlátozását, akkor ezt tegyük meg.
Ha már így minden beállítással készen vagyunk, akkor jöhet a próba. Ezt mindig a front felszerelésünkön hallgassuk. Készítsünk felvételt lehetőleg minden egyes változtatásról. SOSEM A HANGSZER FELVEVŐJÉVEL! Én lakodalmas kamera felvételekről hallgatom vissza magamat. Élőben a kontroll fülesben már sok a vokál, közben a felvételen alig lehet a háttérben hallani. Én szeretem, ha a vokál is kiemelkedik a zenéből, de csak annyira, hogy a szólóéneket még jobban kiemelje.
Bármelyik Yamahámon (9000pro-Tyrosok) és a Korgjaimon (1x-2x-3x) sikerült oylan beállításokat használnom, ami nekem tetszett. És a gyári beállításokon nem nagyon kellett állítani. A hang formánsán állítottam általában, mivel én női vokálokat szeretek használni és az unisonon kívül 1, max 2 szólam...

Sok sikert a tekergetéshez! :777

marton1974
VIP
Hozzászólások a témában: 433
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 380 alkalommal
Kapott köszönetek: : 870 alkalommal

Hozzászólás: # 16923Hozzászólás marton1974
2013.09.18. 01:45

Én nem használok digitális keverőt.Dynacord PowerMate 600-at használok.De érdekes módon amikor az Audya volt hangosítva vele tökéletes hangképet kaptam mindjárt minimális változtatással.A 3X Musikantnál meg nagyon is bele kellett nyúlni a maxx audió részbe hogy valamennyire is jól megszólaljon.Ezek után nem tudom mit mondjak.De lehet hogy a 3X jel kimenete volt elállítódva,elromolva...nem tudom.De az biztos a hangrendszeremnek semmi baja.

Ne kiabálj. :) buba

marton1974
VIP

Hozzászólás: # 16924Hozzászólás marton1974
2013.09.18. 01:52

Ja,elnézést a vastag betűért, nem indokolatlan harsogásból,hanem megszokásból használtam... :777
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára marton1974 2013.09.18. 02:00-kor.

marton1974
VIP

Hozzászólás: # 16925Hozzászólás marton1974
2013.09.18. 01:52

Én nem azt mondtam hogy nem jó hangszer a 3X.Csak azt hogy az Audya megszólalásra jobb.De ez tény.Na mindegy nem versenyeztetni kell a hangszereket, hanem játszani rajtuk.Ilyen szinten már nincs rossz,használhatatlan hangszer... :777

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 91
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 16927Hozzászólás Apelláta
2013.09.18. 07:25

marton1974 írta:
Ne kiabálj. :) buba
Én írtam nem a Buba. ;)

Üdv.: Apelláta

manyus
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 226
Hangszer: ketron sd1 plusz
Adott köszönetek: : 362 alkalommal
Kapott köszönetek: : 301 alkalommal

Hozzászólás: # 16928Hozzászólás manyus
2013.09.18. 07:52

Hali.
Köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat vokál ügyben....
Ottó! Akkor küld el légyszives a felvételt.
Szép napot mindenkinek!

marton1974
VIP

Hozzászólás: # 16939Hozzászólás marton1974
2013.09.18. 19:33

Úgy látszik októbertől lassan most már elérhető lesz a KETRON MIDJPRO. :777