Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Korg - Technikai kérdések/válaszok

Korg szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

Attila
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 299
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Korg - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 6807Hozzászólás Attila
2012.08.05. 18:43

Tisztelettel köszöntök mindenkit,
szeretném leírni, hogyan kell importálni egy KMP hangmintát a Korg pa szériába.
Első lépésként javaslom, hogy amikor ilyet készítünk, a RAM-unk legyen teljesen üres, vagyis töröljünk mindent róla, majd a későbbiekben visszaállítjuk azt. Figyelem: - Mindig mentsük a SET-ünket a HD-re vagy egy adathordózóra !
A törlést pedig leírtam a 61. oldalon.

A másik fontos dolog mielőtt nekilátunk a munkának: - nézzük meg, ellenőrizzük le, hogy az a hangminta amivel dolgozni szeretnénk, valóban az-e ami, mert ahogy már emlitettem, előfordul, hogy a ''jólelkű feltőltő'' olyan anyaggal kedveskedik, ami vagy hiányos, vagypedig virusos. Ennek módja, hogy a hangmintát megnyitjuk a Wave Xtractor-ban, végigfuttatjuk a KSF-eket, és halljuk, hogy valóban mi szólal meg. Máskülönben előfordulhat, hogy hiába dolgoztunk: - vagy nem szól a szemplerünk, vagy lefagy majd a szinti, stb.
Innen lehet letőlteni a progit: http://www.wavextractor.com/ A programról írtam már előzőleg, de ha kérdés van, csak bátran.

A mappa amit rámásolunk egy adathórdozóra, kell tartalmazza a KMP és KSF-eket egyaránt, mert ha v.melyik hiányzik, gáz van. De ez kiderül már a Wave Xtractor-ban. A hangminta lehet mono vagy sztereó. Ha sztereó, látni fogjuk hogy L és R KMP van a mappába. És minnél több KSF van, annál jobb lesz a szempler minősége. Én most egy sztereó brács-gitárt teszek ide, hallgassatok bele.

Na akkor kezjük el. Tehát rajta van a mappánk az USB-n, az bedugva a szintibe.
Sound - Record - Kijelzőmenű - Import - megkeressük az USB-ről (a bal alsó sarokban választjuk ki a meghajtót),- Open - Load - Ok - Yes. Először az L (vagyis bal sávot), - Kijelzőmenű - és itt nevet adunk neki (mondjuk Br.Git.L), majd az R (jobb sávot) és újra névadás legyen Br.Git.R). Ha a későbbiekben törölni szeretnénk a szemplert, így könnyen ráakadunk.
Hol találjuk meg a beimportált anyagot ?
Menu - Multisample - és ott is van, de csak a nyersanyag. Meg lehet szólaltatni már, viszont most jön a neheze.
Kijelzőmenü - Exit. Most úgymond rendezni kell, vagyis helyretenni őket. Rá kell osztani oszcillátorokra. Ennek több módja is van, ime az első: Kijelzőmenü - Init - most minden érték O-ra áll. Most -Menu - Basic - Oscilator (alul a második) - itt a ROM helyett RAM-ot teszünk (nagyon fontos !), alatta pedig kiválasztjuk a L-t (bal sáv). Most megszólal a hang, de dinamika nélkül, nyersen. Ezért tovább Menu - Amp - Amp Mod - itt az amp modulacio legyen pl. 9o vagy ahogy nekünk jó. Mit jelent ez az érték ? Nézzük meg hogyha puhán nyomjuk le a billentyüt, hallkan fog szólni, ha erősebben, akkor hangosabban. Ha most eltekerjük a minusz irányába, az ellenkezője történik. Ezzel nagyjából megvan az első oszcillátorunk. Visszamegyünk a - Menu - Basic - Sound Basic (alul az első) - itt hozzáadunk egy másodikat (2-esre teker), - Kijelzőmenü - Coppy oscilator (az elsőt amit csináltunk, rámásoljuk a másodikra) - Yes - OK. Most rámegyünk a második almenüre ugyanitt ahol írja Osc. és a kijelző jobb oldalán a 2-es kiskarikát választjuk. Az L helyett most R-t teszünk.
Menu - Amp - Amp level Panoram. - itt az 1-es oszcillátort beállítjuk -63 -ra, a 2.-at pedig pusz63-ra, azért hogy sztereó hangzásunk legyen. Van még egy Randum almenünk, (ez az érték is legyen 63). Itt lehet azt elérni különben, hogy átmenet legyen az egyik hangfalból a másikba, (lehet kisérletezni).
Figyelem ! Csak most értünk arra a pontra amikor nevet lehet adni a szemplerünknek (jelen esetben BraciGuitar) és menteni az User-be, az általunk kiválasztott üres helyre. Ezt tudjuk: - Kijelzőmenü - Write - névadás, helyválasztás és Yes. Most elő tudjuk hívni a hangszint az Userből, amit aztán lehet effektezni, varázsolni ahogy szeretnénk. A végén kitérek erre is.
Ez volt az egyik lehetőség.

A második: Kiválaszthatunk egy olyan gyári mintát (hangszint), ami hasonlít az általunk bevinni kivánt hanggal. Pl. jelen esetben egy nylongitárt. Bent vagyunk Sound - Record módban, kiválasztjuk a gyári bankokból a hangszinünket, aztán Menü - Basic és az elsőben leírtak alapján megcsináljuk az oszcillátorokat. (Arra mindig vigyázzunk, hogy a ROM helyett RAM legyen, vagyis az új szempler-hangszinünk az annak megfelelő tárhelyre kerüljön). Elmentsük az Userbe egy hasonló név alatt (mondjuk BraciGuitar 2), azért hogy tudjuk összehasonlítani majd a két eredményt, majd amelyik jobban tetszik, azt meghagyjuk. Mégegyszer mondom: - a kozmetikázást ne hagyjuk figyelmen kívül ! Ezért tehát - Menu - Effekt - és ízlés szerint választunk első és második effektet, vagy meglessük hogy gyárilag mit tettek egy ilyen hangszinre és azt tesszük mi is. Ugyanitt az almenüben meghatározhatjuk az effektek hosszát, idejét is (és meg is kell). Ha sztereó a minta, akkor figyeljünk arra, hogy az értékek a bal és jobb oldalon egyformák legyenek. ha ez megvan, Exit gombbal visszalépünk egyet, és most megadjuk az effektek hangerejét külön-külön. Amikor meg vagyunk elégedve a hangzással, Kijelzőmenü - és mentsük a hangszint. De !.....
- amikor style play módban vagyunk és ha a Global - Lock (vagyis a lakatoknál) ahol írja hogy Eff. Voice, blokálva van az effekt, a beállításunk nem fog szólni. Ezért azt fel kell oldani ! (ha ezzel az egy hangszinnel játszunk). Viszont hogyha három Uppert használunk egyidőben, vagyis két-három hangot alkalmazunk a jobbkézre, abban az esetben legyen lezárva (különben a harmadik effektjeit hozza majd).

Ha valami nem érthető, kérdezzetek rá, mert igy kép nélkül elég nehéz elmagyarázni. Jó munkát és várom a visszajelzéseket. És ha megkérhetlek, hogy az eredményeket tegyétek közzé egy demóban. Köszönöm.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

Atti

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 463
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 6810Hozzászólás Apelláta
2012.08.05. 22:40

Szia Atti1!

Egy nagy: :taps:
Sajnos a melóban még a jövő héten is nyári leállás lesz, ezért mint ezen a héten is, a jövő hetet is hétfőtől vasárnapig, reggeltől estig a munkahelyemen töltöm. (csak a termelésnek leállás, a karbantartásnak nem) Netezni tudok napközben is, de a hangszert most nélkülöznöm kell. De amint lesz lehetőségem kipróbálom és teljesítem a demót.
:thx:

Üdv.: Apelláta

Korgman
Újonc
Hozzászólások a témában: 13
Hangszer: Korg PA 50 SD
Adott köszönetek: : 19 alkalommal
Kapott köszönetek: : 65 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 6818Hozzászólás Korgman
2012.08.06. 16:18

Hali Korgzoo!

Szerintem megéri venni az Korg X-50-t igazán én se értek hozzá,mert csak vidiken láttam az X-50-t.Nem sokkal drágább a Microstation-nál,persze nagyobb a billentyűzet,a hangzása szerintem az X-50-nek szebb.Nekem is volt kicsi szintim,de nem szerettem,hogy kicsi a billentyűzet,jobban szólva utáltam.X-50-ben van Triton HI hangzás ami nagyon jó előny,és ha jól tudom a Microstation-ba nincs az.Szerintem mindkettő kihasználható otthoni használatra,de az is különbség,s mindegy hogy hol használod,hogy hogy szól.

Üdv,Korgman!

Korgman:D

Korgman
Újonc
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 6819Hozzászólás Korgman
2012.08.06. 16:36

Ha valakinek megvan a Korg PA 50,illetve a 80-as magyar használati utasítás PDF fájlban az legyen szíves küldje el
Elöre is köszönöm!Nagyon fontos!

Moderálva: töröltem a privát címeket. Ajánlom a PÜ használását.
Vladimir

taxi80
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 12
Adott köszönetek: : 40 alkalommal
Kapott köszönetek: : 31 alkalommal

Hozzászólás: # 6835Hozzászólás taxi80
2012.08.08. 10:50

Sziasztok!

Lenne egy olyan problémám,(pa2x)hogy ha zenélés közben userból hívok elő hangszínt,akkor van úgy hogy elállítódik más hangszín is a stl-en belül.Valahol biztos be kellene zárni v.mit,hogy csak a jobb kéz hangszinei változzanak meg.Hol kell bezárni és mit??

Köszönöm előre is!! :yahoo:

"Nem vagyok zenész,csak muzsikus..a muzsikus szívből zenél"

Attila
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 6836Hozzászólás Attila
2012.08.08. 10:59

Taxi8o, fennebb van a leírás arra amit kértél.

Atti

Korgman
Újonc
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 6853Hozzászólás Korgman
2012.08.09. 17:35

Üdv.
Valaki elmagyarázza,hogy tudok elmenteni egy stílus a Performance-ba egy Korg PA 50-es hangszeren és azt,hogy tudom megnézni hova mentette el.

taxi80
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 12
Adott köszönetek: : 40 alkalommal
Kapott köszönetek: : 31 alkalommal

Hozzászólás: # 6857Hozzászólás taxi80
2012.08.09. 20:14

mentosattila írta:Taxi8o, fennebb van a leírás arra amit kértél.

Szeva Atti!

Melyikben is pontosan? ;)

"Nem vagyok zenész,csak muzsikus..a muzsikus szívből zenél"

Attila
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 6866Hozzászólás Attila
2012.08.10. 09:08

Szia Devlai28

Mind a ket billentyut ismerem, es azt mondom, minden a maga halyett valo. Szeretnek partatlan maradni, ezert azt mondom mindenkepp probald ki oket. Irod, hogy zongorista vagy. Erre en azt mondom, akkor sulyozottbillentesest (2x pro). A Tyrosnak szinti-billentese van, az jo azoknak akik zeneleskor tobbet jatszanak jobb kezen, konnyeden lehet futamozni rajta. Az sem mellekes, hogy milyen zenet jatszol. A szorakoztato, vilagizenere talan jobb a Tyros, mert arra jobban be van allitva gyarilag, de ha dolgozol a Korgon egy keveset, jobbat ki lehet hozni belole. Nepzenere, lagzizenere jobb a Korg, ez tutti, egyanakkor ha betoltesz egy szep zongora-szemplert, (es ott a 76 billentyu) barmilyen komoly darabot el tudsz jatszani rajta.
Rengeteg ervet lehet hozni pro es kontra, viszont az teny, hogy osszessegeben jobb a korg 2x pro.
Kb. a T3-assal lehetne egy lapra tenni, de ???. Mindenki maskepp latja es mas a velemenye.

Atti

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 463
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 6867Hozzászólás Apelláta
2012.08.10. 10:30

Szia devlai28!

Nekem is dettó ugyan az a véleményem, mint Mentősattinak. Tényleg van mindkét hangszernek erőssége és gyengéje a másikkal szemben, de összességében, főleg, hogy zongoristának írod magad, ez a Korg felé billenti a mérleg nyelvét.

T2 pozitívumok:
- konyhakészebb stílusok, -beállítások, egyből színpadképes
- nagyobb szoftver és stílus támogatottság (viszont bizonyos szoftverekre azért van szükség, mert egyes dolgokat csak azzal lehet megoldani, míg a Pa2-nél már a hangszeren belül is kivitelezhető)
T2 negatívumok:
- vérszegény dobhangzás, ami hatással van a stílusokra is
- billentyűzet
- kopásra hajlamos műanyag ház és gombok
- nincs érintőképernyő
- a sávok állítására nincsenek sliderek, csak gombok

Pa2 pozitívumok:
- élethűbb dobhangzás és stílusok
- vastagabb hangszínek
- TC Helikon vokál
- mélyebb editálási lehetőségek
- érintőképernyő
- állításhoz sliderek
- jobb és több billentyűzet
- masszívabb, tartósabb kivitel
Pa2 negatívumok:
- a gyári zongora hangszínek lehetnének jobbak (de editálással, vagy sampler mintával korrigálható)
- nem konyhakész beállításokkal jön ki a gyárból (de azzá tehető, csak dolgozni kell vele)

A kezelhetőséget sokszor a Korg negatívumaként említik, a Yami előnyére, de a korg architektúrája annyival bonyolultabb csak, amennyivel több állítást is enged meg. Valamit, valamiért.

Próbáltam mindent leírni ami az én véleményem. Azt nem állítom, hogy pártatlanul, mert nem véletlenül vagyok Korgos 15 éve. Viszont amiket leírtam, szerintem tényeken alapulnak. Azért tedd fel a kérdésed a Yamisoknál, esetleg Rolandosoknál, Ketronosoknál is.

Üdv.: Apelláta

Új hozzászólás