Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Korg - Technikai kérdések/válaszok

Korg szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 331
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 980 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2477 alkalommal

Re: Korg - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 35603Hozzászólás ---Qgli---
2015.09.11. 10:29

powersparc írta:lényeg hogy szólót játszol és ő akkordírozza meg a jobb kezet
A gép nekem ne akkordírozzon meg semmit, mert az nekem biztos ,hogy nem jó. Majd én akkordírozom, ahogy nekem tetszik. Egyébként ez a baj a gépi két szólammal is, hogy sokszor hülyeséget játszik. Azt sem használom soha. Ugyanolyan hülyeségeket, mint, amit a vokál énekel.
A két szólamot én akarom játszani, a hangszer csak azt oldja meg, hogy a felső hang az egyik hangszínen, az alsó hang a másik hangszínen szóljon.

Bubamara
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 292
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 35604Hozzászólás Bubamara
2015.09.11. 14:11

3 zónára szeretnéd osztani a a hangszert? A jobb kéz hangszíneit 2 külön területre és jobb kézzel hozod az egyik szólamot, ballal a másikat? Vagy mi a kérdés?

Buba

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 331
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 980 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2477 alkalommal

Hozzászólás: # 35606Hozzászólás ---Qgli---
2015.09.11. 16:23

Nem.
Két szólamban játszok. Leütök két hangot egyszerre egy kézzel két ujjal. Pl. C-t és E-t. A Cé hang trombita hangszinen szóljon az E hang pedig Szaxofonon.

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 471
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1931 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Hozzászólás: # 35608Hozzászólás Asterix
2015.09.11. 17:07

Gabi!

Tudtommal ilyent nem tud a Korg. Yamaha Tyros 5 hangszerben van ENSEMBLE hangszín, ahol pl. 4 fúvós van összeállítva, és amikor a négyes hangzatokkal játszol egy dalt, akkor minden fúvós 1-1 hangot játszik, és itt te vezérelheted mind a két szólamot.
Tudtommal ilyen a Korgban nincs, legalábbis én nem találkoztam vele.
Korg hangszerek esetében, amikor valamelyik gyári intelligens melódia beállítást használod, akkor tudod megmondani, hogy melyik hangszín melyik szólamot játssza. Itt dobgép esetében be vagy határolva, mert adott harmóniákra a gép azt játszik, amit ő a programja alapján akar. Ha midihez használod ezt a módszert, ott viszont elvileg a bal kézzel azt fogsz, amit akarsz, így adott harmóniákkal oda vezérelheted a szoftvert, ahova akarod, mert meg van, hogy a Korg melyik hangra adott harmóniában milyen választ ad...
A Korg hangszer esetében osztható a billentyűzet hangmagasság és velocity szerint 3 felé. Tehát elvileg azt meg tudod csinálni, hogy 1 klarinét, 1 trombita és 1 szaxi, ezeket beállítod más más velocity értékre és ezután már a leütés erősségével vezérelheted magát a hangszert megfelelő helyre, de ez elég nehézkes, meg az RX zajok is bejátszanak, de egy jó zongoristánál elvileg semmi sem lehetetlen... :777

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 35613Hozzászólás Asterix
2015.09.11. 17:47

Gabi nem ezt akarja!!!
Gabi saját maga akarja játszani a második egy másik hangszínen. Ennyi a történet szerintem. Mintha egy trombitás és egy klarinétos játszana egyszerre, csak ne a gép mondja meg, hogy a trombita mit játsszon....
Nem hiszem, hogy ilyen funkció túl sok hangszerben lenne... :lol:

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 35622Hozzászólás Asterix
2015.09.11. 18:40

powersparc írta:Gondolkozzatok is, ne csak írjatok! :777
Ennél jobban le sem írhattad volna!
Gondolkozz, mielőtt valamit leírsz! Ajánlom figyelmedbe a Yamaha Tyros 5 damó videóit, ahol bemutatják neked...
Tyros 5

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 35626Hozzászólás Asterix
2015.09.12. 06:50

powersparc írta:. Quglinak van Tyros5-je, Ketronja? Nincs. Zsákutca.

2. Mit mutat be a videó amit linkeltél?
Balkéz akkordjaira több partra beállított különböző hangszínekkel unisono, duett stb. figurációkban, SZÓLÓ JÁTÉKRA!!! hozza a T5 a szólamokat.
Ezt minden hangszer megcsinálja.

A szintik ensemble módja meg akkord követő módon, skálahangokra összhangzatilag épít alszólamokat, de akkord játéknál vagy polifónikus szólamoknál már ott is alkalmatlan mert csuklik a hang, ugyanis a felső hangot figyeli mindig, amit ha elengedünk, az alatta legközelebb szólóra épít! Ezt most ellenőriztem a G70-en, nem vaktában beszélek! :777
Na most itt teljesen elbeszélünk egymás mellett!!
1. Leírtam, csak valószínűleg nem tudtad elolvasni valami oknál fogva, hogy az általam ismert hangszerek közül egyedül a T5 tudja ezt. A KORG NEM!!!!! (Az SD-7-et nem ismerem.)

De ha nehéz volt a neten utána keresni, akkor tessék itt egy jó link, ahol nincs akkordkíséret, csak a vonósszólamok: Tyros 5

Összekevered az Ensemble szót magát. A Korg esetében a "intelligens melódia" funkciót jelölik az ENSEMBLE gombnál. A Yamaha esetében ez a "HARMONY/ECHO" megnevezés. Roland G-70 esetében ez "MELODY INTELL". Tehát amikor az Ensemble funkcióval vagdalkozol, az ilyen módon csak Korg hangszereknél értelmezhető, illetve a T5-nél, de ott teljesen más jelentése van...
Ha a legelső hozzászólásomat elolvastad volna, akkor tudnád, hogy leírtam, az általam használt Korg hangszerek nem tudtam ilyet. 2 féle képpen lehet egymástól a 3 jobb kéz által megszólaltatható hangszint elválasztani:
1. hangmagasság alapján több felé osztva a billentyűzetet. Így a hangszer által, ha menet közben felveszed a harmóniákat, amikre szólózni akarsz, majd ezt elindítod lejátszásra, felszabadul a 2 kezed, így egyik kezeddel egyik, másik kezeddel a másik szólamot játszhatod, de a hangszer megosztott külön oktávjain.
2. a leütés erőssége szerint. Így elvileg 1 kézzel játszhatsz 3 szólamot is, ha meg tudod oldani, hogy külön leütés erősséggel játszol 1-1 újaddal, odafigyelve még arra is, hogy bizonyos velocity értéknél megszólalnak az RX hangok. (De az első hozzászólásomban ez is le volt írva, csak valószínűleg átsiklottad.) :777 :lol:

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 35628Hozzászólás Asterix
2015.09.12. 07:41

Pityu írta:Na de ha elkezd feljebb vándorolni hangonként, akkor ezt hogy követi le a hangszer? Amikor elér a c-t fogó ujj az f-hez, akkor az még mindig trombita lesz?????? Na ezt hogy kérem szépen?
A Korg és a többi felsorolt régi hangszer sehogy nem követi le... Jól látod a dolgot. Ezt együl a Tyros 5 és az SD-7 csinálja... Ennyi pusztán a történet. Gabinak az a 2 lehetősége van szerintem, amit leírtam a Korgon. Mondjuk ő elég jó zongorista ahhoz, hogy képes legyen ezt megcsinálni. De nem egyszerű a történet.
Egyébként ez az a funkció (ENSEMBLE) a Korgban, amit én sem használtam még sosem. Én is jobban szerettem a szólamokat magam játszani, még akkor is, ha esetleg helyenként rossz volt, de legalább azt akkor én rontottam el és nem a gépet kellett okolni... :777

Atesz0
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 35
Hangszer: PSR1000 , 2100 , Korg pa-80 volt , most TYROS 1
Adott köszönetek: : 35 alkalommal
Kapott köszönetek: : 26 alkalommal

Hozzászólás: # 35629Hozzászólás Atesz0
2015.09.12. 08:35

Még azért mindíg zavar a dolog , eszembe jutott valami.
Korg PA 80-amban ugyebár nem tölti vissza a HD stílusak a vinyóról ha ujraindítom a gépet , folyton ujra be kell menteni minden.
Nem lehet hogy a vinyómon nincs jumper és nem alapértelmezettként kezeli? Master vagy Slave , estleg Cable jumpert kéne tennem a vinyóra?
nektek a vinyón van jumper?

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 35634Hozzászólás Asterix
2015.09.12. 11:54

powersparc írta:a gép nem ismeri a te partitúrád, amit játszani akarsz, hogy pl egy cselló szólam van előrébb és csak később lép be a szóló hegedű, mert eszerint hogy az első hangot veszi figyelembe a legfelső hangszernek, hogy tud dönteni hogy ott épp nem hegedűnek kell akkor szólni?
Nem ismeri a partitúrát, sőt, nem is tud gondolkodni. Ez semmi másra nem képes, csak 4 hang lafogásáig a legfelső 1 hangszín, alatta egy másik és így tovább. Nem képes keresztbe vinni a szólamokat, de szerintem arra az SD-7 sem képes... :777

Új hozzászólás