Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Korg - használhatósági tapasztalatok

Korg szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

Bubamara
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 115
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Re: Korg - használhatósági tapasztalatok

Hozzászólás: # 28529Hozzászólás Bubamara
2014.10.10. 23:08

Rolandbk5 írta: Ha sok pénzem lenne biztosan Kronost vennék még akkor is, ha sokan azt állítják, hogy nem erre találták ki. Ha nem erre - zenélés re - akkor mire, és kinek? Szerintem meg annak találták ki, aki megtudja fizetni. Nyilván egy "okos megfontolt" zenész választ ilyet, akinek erre van szüksége, és lehet hogy csak midizni veszi. Baj lehet ez?
Nem vagyok biztos benne, hogy midiplayerként hasznos lenne a legnagyob workstationt megvenni és használni, viszont, Pl azért mert a kombi mód szétválik a player módtól, tehát nem tudnál minden képességét kihasználni, viszont, egy midjay playerrel összerakva életveszélyesen jó hangszer kombináciőt kapnál az tutti. De Almatom tud erről bővebben mesélni, hiszen ezt az utat járja a Ketron x4 modullal és a Triton le76 workstation-nel. Már hogyne lenne jó. Csak visszafogottan kell használni a vasat, mert túlságosan nagyot szólnak egyes hangszínek vagy inkább túl nagyot szól a vas és agyonütheti a nótádat.

Én próbáltam a bandában arrangereket használni, de nem jól szólnak, egyszerűen sehol sincsenek. Amíg a Tritonnal és N-nel legtöb esetben tudok odavaló hangszínt prezentálni és szépen ki is jön a zenéből, addig a pa, audya, vagy akár az Sd1 is nevetségesen szólalt meg ehhez a hangzáshoz képest abban a szituációban. Én nem állítom, hogy egy pa-ból iszonyatosan nagy munkával nem lehetne egy jó kombihangszert megcsinálni azáltal, hogy a Triton program hangokat beletöltenéd és kombikat készítenél pl a sequencerben 8 sávon, melyeket mint midifájlokat hívnál be. De minek, amikor ott van készen az extreme-ben minden amire valaha szükségem lehet. Igen pl a Turner, Jovi, Toto, vagy Phil Collins nótákban.

Egyetlen arranger amit kevés kompromisszummal tudok használni ilyen célra az i30, de ez a hangkeltés és megszólalás metódusából adódik. Azok teljes körűen megkapták az akkori szintézis adta lehetőségeket és ott még nem vált ilyen élesen ketté a két vonal. Sőt a KORG kifelyezetten olyan szlogennel és elképzeléssel hozta piacra mind az i2*i3-at, mind az i30-at, hogy az arranger felhasználók is megérdemlik, hogy a színpdokon használt vasak hangjai ott legyenek a hangszereikben. Nem vicc, olvassatok utána. Ráadásul a billentyűzete is azonos a nagy munkaállomások billentyűzetével. Így semmi szégyenkeznivalója.

:777

Buba

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 87
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Hozzászólás: # 28530Hozzászólás Apelláta
2014.10.11. 01:09

Bubamara írta:Ma is volt egy bulim (nem régen értem haza) ahol dolgozott az APHEX. Na ez valóban jót tett a pa1xpro-nak. Bitang jól szól tőle. Egy egészen más érzés színpadon állni úgy, hogy hibátlan a hangkép, és végre ennyi év után megtalálod azt a láncszemet amit eddig hiányoltál a hangzásból...
Buba!

Olvasva a múltkori beírásodat erről az Aphex-ről, támadt egy ötletem, de míg nem bizonyosodtam meg, nem akartam reagálni. Bár sejtettem, hogy a Korgban is benne van ez az exciter effekt. Ma néztem, és van benne. Van önállóan Exciter/Enhancer néven is (itt megzavart egy kicsit, hogy miért említi az effekt nevében mindkettőt, holott elvileg az exciter és az enhancer ugyan az), és duálban Exciter - Eq/Compressor/Limiter Phaser stb. párosítások formájában is.

Behívtam az "A" effektcsoportba harmadik master effektnek egy Exciter - Compressor dual effektet, és ráküldtem csak a basszus sávra annál a számnál, amit legutóbb tettem fel a fórumra, de írtam, hogy valamiért a basszussal nem tudok dűlőre jutni vele. Hát dobott rajta olyat, amit korábban csak eq-val nem tudtam elérni, mert már akkor betorzított a PC-re kötött monitorom. Viszont az exciter esetén úgy nőtt a basszus intenzitása, hogy a monitor még nem hörög tőle. Hogy felvétel esetén, vagy a nagy haknis cuccomon, hogy viselkedik még nem volt időm kipróbálni, de monitor falakon játszva elég biztató az eredmény. Lehet, hogy ezután alkalmazni fogom sűrűbben.

Tehát lehet, hogy nem is indokolt egy ilyen Aphex masina :?:

Üdv.: Apelláta

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 28531Hozzászólás Apelláta
2014.10.11. 01:16

Asterix írta:2500 Euró Thomannál a Pa3x LE. 1000 Euróval van a 3x alatt. Az már jó árazás, nem? :777
Én is múltkor 700-800 ezer közé írtam a reálisan arányos árat.
...persze ez is sok, de a konkurens új hangszerekhez viszonyítva.

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 28532Hozzászólás Apelláta
2014.10.11. 01:26

powersparc írta:
Rolandbk5 írta:Én ha Korg hangszerrel dolgoznék, akkor egészen biztos, hogy azok a vonalon haladnék, mert a befektetett munkát egy más eszköz megvásárlásával haza is vágtam...
Na ez még egy nagy igazság! :777
Szerintem meg minden új eszköz vásárlása esetén kezdheted elölről az átdolgozást. Még márkán belül is. Én ezzel így voltam a Korg iX300 -> Pa80 -> Pa3 vonal mentén haladva is, minden esetben. Egyedül a kezelhetőség terén élveztem előnyt, mert nem kellet új filozófiára átállnom. De a munka egy Ketron-ra váltás esetén sem lett volna több.

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 28533Hozzászólás Bubamara
2014.10.11. 06:37

Teljes mértékben egyetértek, mert amikor i30-ról pa-ra áltam át talán még nagyobb meló volt, mint pa-ról ketronra átálni. Hozzá kell tennem, hogy ebben óriási szerepe volt annak, hogy a pa 1.0 és még azt követően jó egy évig sehogyan sem akart szólni. Ma visszagondolva nem is értem, hogy nem adtam fel a dolgot. Egy szélmalomharcnak tűnik visszagondolva. 2.5-ig a pa1 egy nagy buta puha kaka volt.

Azonban tudok példát az ellenkezőjére is, pl ha egy Tyros1-ről állsz át Tyros2-re, vagy T2-ről T3-ra, az lényegesen egyszerűbb feladat. Feltéve, hogy használtál custome hangokat a T1-ben és a műsorod stílus része be van írva regisztrációs memóriába. Létezik egy konverter a tyrosok közötti átállás megkönnyítésére. Egy T1/T2 konverterben áthúzod a regisztrációs bankokat és bemásolod azokat a T2-be és ugyan úgy, vagy jobban megszólalnak majd mint eddig. Tehát nem kell a vásárlást követően még fél-egy évig a T1-et hordanod a T2 helyett, mert az nincs kész. Ha a songok, dob, basszus és néhány meghatározó sávját a custome bankból használod, szintén elég gyorsan át tudsz állni a nótákkal is.
Természetesen nem azt jelenti, hogy nincs munkád már a T2-n, hanem azt, hogy onnan tudod folytatni és az új hangszer lehetőségeinek ismeretében aztán továbbgondolva csiszolni a műsort.

Buba

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 28534Hozzászólás Bubamara
2014.10.11. 06:55

Apelláta írta:
Tehát lehet, hogy nem is indokolt egy ilyen Aphex masina :?:
Api!

Az exciter az AI2 Synthesis óta szinte minden korgban jelen van. a korábbi 2x47 effektes hangszerek effektparjában ott lapult. Azonban itt picit másról van szó.
Ez egy komlex külső egység amely két alapfunkciót lát el, az egyik a basszus kezelése, a másik a felharmónikusok kezelése. A hangszer komlex globális hangképét változtatja meg akár drámai módon. Természetesen lehetnek más utak is a hangkép vagy a basszus, illetve kopogós dobok javítására, sőt a pa3-ban sokkal több lehetőséged van ilyen tekintetben mint nekem a pa1-ben.
Én is jobban szeretném, ha hangszeren belül megoldható lett volna a kérdés, de attól tartok erre nincs mód. Én nem találtam más módot rá.
A jelenlegi eredménnyel azonban 110%-ban elégedett vagyok és ez a lényeg. :D

Buba

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 28538Hozzászólás Bubamara
2014.10.11. 09:00

Adatlap
Fajl neve: Hangszínek programok.zip
Marka: KORG
Szeria: i2-i3
Tartalom: program hangszínek és kombik
Stilus:
Leiras: korg i2/i3-ba tölthető programok X, N, 01/W és M1 valamint spec kombi csomag
powersparc írta:[

Ez olyannyira így van hogy a nyáron szabtam varrtam bele az i2-be az X-széria legjobb soundjait. Ua. az AI2 szintézisrendszer és felépítés , ua. a multisample kiosztás, tehát teljesen azonos alapjaiban a két rendszer, csak még az X-ekben 128-as bankok vannak, addig az i2-ben 64-esek ......
Ha segítség küldök Neked kombi hangszíneket i2-re és az N2-3 hangjait, no meg X orgonákat éás 01/W, best M1, és még néhány más töltést.
a kombi arra jó, hogy az alapján készíts magadnak kombi hangokat. Ha az X3-ban elég a 32 poly, az i2-ben is. :)
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

Buba

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 28539Hozzászólás Bubamara
2014.10.11. 09:07

Ez pedig egy gyári hangbővítés aI2 hangszerkhez.
Professionakl pack. 10 floppy jó kis hang.
Minden hangszer a saját állományát látja belőle, mert több formátumban is rajta vannak a pcg-k.
Használjátok.Adatlap
Fajl neve: KORG Professional Pack
Marka: KORG
Szeria: i2-i3, ix300, i4, i5, iS40/50, i30, i40M, X2/3, N364/264
Tartalom: program hangszínek
Stilus:
Leiras: Hangszínek hangszercsoportonként bankokban, lemezcimkével, másold floppyra és a hangszered látja a saját állományát belőle. Töltsd be load all, válogass és használd. :D
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

Buba

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 103
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1933 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Hozzászólás: # 28543Hozzászólás Asterix
2014.10.11. 09:38

powersparc írta:említhetnénk a Budapest Bárt, Váradi Roma Cafét stb. De akár egy Sting billentyűse is miért ne vihetne fel egy T5-öt a színpadra?
A roma Café az nem egy jó példa szerintem, Budapest Bár Egerben nem használt kísérőautomatás hangszert ez biztos, mert 2 méterre álltam tőlük, azt észrevettem volna. És nézhetsz 3000 olyan példát a 3-al szemben, amikor Triton, Fantom, igazi Hammond és egyéb hangszerek vannak a billentyűsök előtt, mert ők csak annyit akarnak, hogy a megfelelő soundot a megfelelő minőségben megszólaltassák.
Az arranger az egy öszvér megoldás a megfelelő kompromisszumokkal. Ha ezt belátod, akkor belátod, ha nem, akkor nem, ez akkor is igaz. Persze tehettek volna a Pa3-ba Kronos minőségű hangokat, Audya audió stílusokat, Fantom G sequencert és sorolhatném, hogy melyik gyártó miben az élenjáró. És akkor mindenki előtt Pa3 lenne, senki nem venne T5-öt, Kronost, és még Pa4-et sem, mert minek. Azért be kell látnotok, hogy hülye lenne bármelyik gyártó is ezt meglépni. Mibe tartana akár csak az NI k9-et egy hangszerbe bepakolni? Már rég túlnőtt ezen az elektronika és akkor nem lenne értelme semmi mást használni. De ezzel saját maguk tennék a lakatot a gyárukra... :dash2:

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 28547Hozzászólás Bubamara
2014.10.11. 13:03

Köszömöm! Ez egy tanulságos hozzászólás volt, melyből látszik, hogy "némileg"otthon vagy a témában. :D

Én is úgy gondolom, hogy teljesen új utak és megoldások jönnek a jövőben, mert a jelenlegi pcm-ből amit lehet kihoztak. Sőt 40 bőrt hóztak le a döglött lóról.
4GB-os hangszerekről beszélünk, melyek ugyanakkor műszakilag a ct811 szintjén van fos billentyűvel, és szégyenletes műanyag házban, külső adapterrel, és 2 bekapcsolás után széteső power on gombbal. :) mi ez ha nem kamuzás a gyártó részéről.

Az M3 vonal vagy méginkább egy ahhoz hasonló tetszene, ha egy tisztasséges billentyűzettel is lehetne kapni, és a modul egy erős és atomstabil gép is lenne egyúttal, melyre rápakolgathatod a már jelenleg is kapható gyári szoftokat mint az általad is említett legacy collection, részben vagy egészben, mire van szükséged. valamint akár fizikai bővítéseket is engedne, mint vocoder, vagy vocalist, arranger modul, vagy soft, 2-3 jó player, VGA kimenet ..... kinek kinek a használat módjához és a szituációhoz, no meg pénztárcához igazítva. Lehet nekem sem kellene 4-5 hangszert tartanom csak azért mert több féle dolgot is szeretnék csinálni.

De attól tartok, a műszaki színvonalat már nem szeretnék megtartani, lehet én látom rosszul, de ahogy telnek az évek, egyre gagyibbak a hangszerek a felhasznált anyagok szempontjából. szinte egy pvc, vagy fém lufit veszel meg, benne a nagy semmivel. A gáz az, hogy már a milliós kategóriában is.

Buba

Új hozzászólás