Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Korg - használhatósági tapasztalatok

Korg szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

Asterix
Globális Moderátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 103
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Re: Korg - használhatósági tapasztalatok

Hozzászólás: # 28516Hozzászólás Asterix
2014.10.10. 20:10

Rolandbk5 írta:És csak hajszoljuk az "igazi" gitár hangszínt. De ezt már mondtam, kell egy gitár és meg is van. Szerintem soha nem lesz olyan mint az IGAZI hangszerek, leget a DNC, S.A., meg SUPERNATURAL felejtős. Ez mind mind csak paraszt vakítás.
:777
Teljesen igazad van. A dob sem lesz jó sosem még a Ketronodban sem, mint egy élő dobos. A harmonika sem lesz olyan, mintha Orosz Zoli húzná a füledbe, meg a szaxi sem. És akkor egy 20 fős zenekar fog a néha 2 négyzetméteres dobogóra felállni??? Kompromisszum kell, semmi más.

Semmi másról nem szól ez az egész, csak arról, hogy melyik az a hangszer, ami mögött "biztonságban" érzed magad, hogy meg tudod csinálni a bulit egy megfelelő színvonalon. Én a Korg mögött érzem ezt. Akár Pa2x, akár 3x, teljesen mindegy. A Ketron mögött nem éreztem, mert midivel nem tudtam megfelelően használni még az SD-1-et sem, mert ahhoz itthon nagyon sok idő kellett volna. A MidJay-t nem tudtam semmire jó érzéssel használni. Ugyanígy érdekes módon a Tyrosok mögött sem érzem biztonságban magam, még a 4 mögött sem, pedig nagyon jó hangszer, viszont a 9000pro mögött igen. A mai napig simán be merek vele vállalni bármilyen rendezvényt, pedig nincs mp3 benne, régiek a stílusok, stb. De jól érzem magam mögötte. És szerintem csak erről szól az egész, hogy megtalálod-e azt a cuccot, ami mögött jól érzed magad, aminél nem kell csak a zenére figyelned, stb. Ha ez meg van, akkor tök mindegy, hogy mi az a cucc, jobb lesz a zenéd, mintha egy 5 millás cucc mögött nem érzed magad jól...

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 28517Hozzászólás Asterix
2014.10.10. 20:12

Rolandbk5 írta:Asterix igazad van, de légyszi a Ketronos hasonlatodat azt ha elmagyaráznád, hogy mire is gondoltál, azt megköszönném ... :777
Milyen hasonlatra gondolsz?

Rolandbk5
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 43
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 28518Hozzászólás Rolandbk5
2014.10.10. 20:22

Asterix írta:Teljesen igazad van. A dob sem lesz jó sosem még a Ketronodban sem, mint egy élő dobos. A harmonika sem lesz olyan, mintha Orosz Zoli húzná a füledbe, meg a szaxi sem. És akkor egy 20 fős zenekar fog a néha 2 négyzetméteres dobogóra felállni??? Kompromisszum kell, semmi más.
Pont erről dumálok, látom kezded kapirgálni ... :777
Én nem akarok olyat csinálni, mintha élő lenne, mert csak felkell nézni a színpadra, és ahogy te is említed, pár négyzetméteren nem lehet azt megvalósítani, és a kompromisszum szükséges. Nyilván azt válaszd ami neked jó, és ne azt ami szerintem jó, mert az az én szubjuktív véleményem. Én midit használok 98%-ban, nekem a Midjay nyújtotta kompromisszum a legmegfelelőbb. Lehet nem jó a gitárhangszín, de még is ott érzem egyre inkább jól magam, minél többet dolgozom vele. De ez így jó. Viszont azt nem lehet kijelenteni, hogy jó vagy rossz, mert sok tényező van miszerint választunk munkaeszközt magunknak. Én ha Korg hangszerrel dolgoznék, akkor egészen biztos, hogy azok a vonalon haladnék, mert a befektetett munkát egy más eszköz megvásárlásával haza is vágtam, és kezdhetem előröl, ami nagyon nagy meló. Én egészen biztos, hogy a Ketron vonalon fogok továbblépni.

Szerintem tanuljuk meg használni amink van, és igenis vegyük a fáradságot, és ne kifogásokat keressünk arra, hogy leüljünk a hangszerhez egy kis időre, és foglalkozzunk vele. Hálás lesz érte az egészen biztos, arról nem beszélve, hogy nekünk milyen örömöt fog okozni.

"... minden munkának van eredménye ..."

:777

Rolandbk5
Kiemelt tag
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 28519Hozzászólás Rolandbk5
2014.10.10. 20:24

Asterix írta: 2. Régen muszáj volt jól szólni? Azért itt amikor egy jó megszólalásról beszélünk, akkor nem a régi jó megszólalást értjük alatta. Az abban a korban megfelelő volt, ma már majdnem a gyerekjátékok is produkálják azt a hangminőséget, kivéve 1-2 gyártót, lásd Ketron.... :777
Erre gondolok ....

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 28520Hozzászólás Asterix
2014.10.10. 20:28

Rolandbk5 írta:Viszont azt nem lehet kijelenteni, hogy jó vagy rossz, mert sok tényező van miszerint választunk munkaeszközt magunknak. :777
Teljesen igazad van. Mindenki találja meg azt a cuccot, amivel jól érzi magát, a legjobbat tudja nyújtani a közönségnek és kész. A közönség nem fogja észrevenni, hogy Pa3x vagy Ketron MidJay van előtted. Bárki bármit mond, a közönség ezt nem értékeli. Azt értékeli, hogy te nagy bulit tudsz csinálni, fejre tudod állítani a közönséget. Azt értékeli. Azt pedig csak akkor lehet megcsinálni, ha nem kell görcsölni egy adott cucc mögött, hogy most hova nyúljak, mit csináljak, stb.
Egyébként a készülő modulomban már benne van az SD-2. Így én is készülök a Ketronos vonalra. Egyenlőre így, aztán majd meglátjuk... :777

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 28521Hozzászólás Asterix
2014.10.10. 20:31

Azt értettem alatta, hogy azért régen nem csináltak olyan jó arrangereket, mint ahogy mi a régi vasakat most favorizáljuk. Viszont a Ketron már akkor is kitűnt a nagy "maszlag"-ból. Az SD-1 számomra mai napig etalon.
Most kínáltak 250e forintért SD-1+-t, de azt mondja az úr, hogy külsőleg vannak hibái, de nem fényképezi le, hogy meg lehessen nézni, Zalaegerszeg meg túl messze van ahhoz, hogy blintre lemenjen az ember.

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 28523Hozzászólás Asterix
2014.10.10. 21:29

2500 Euró Thomannál a Pa3x LE. 1000 Euróval van a 3x alatt. Az már jó árazás, nem? :777

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 28526Hozzászólás Asterix
2014.10.10. 21:53

powersparc írta: Ma is vannak ugyanúgy persze Tritonok, Motifok stb. az ilyen bandáknál színpadokon és megnézve egy T5, egy PA3 hangszíneit amik köröket vernek mégis a workstation cuccokra, valahogy mégse ezeket a szintiket lehet látni a fenti sztároknál.
Szerinted a T5-öt és a Pa3-at arra gyártották??? Tök más kategória. Nem értem miért kevered a szezont a fazonnal. Egy élő zenekar ha Korgot akar, akkor vesz egy Kronos-t, mert oda az való. Egy egyszemélyes "zenekar" pedig vegyen arrangert, mert a Kronos nem neki való. A 2 hangszer teljesen más kategória, mindegyiknek meg van a maga helye és szerepe a zenével. Szerintem ne akarjuk összemosni a kettőt!!! :777

Rolandbk5
Kiemelt tag
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 28527Hozzászólás Rolandbk5
2014.10.10. 22:25

Asterix írta:
powersparc írta: Ma is vannak ugyanúgy persze Tritonok, Motifok stb. az ilyen bandáknál színpadokon és megnézve egy T5, egy PA3 hangszíneit amik köröket vernek mégis a workstation cuccokra, valahogy mégse ezeket a szintiket lehet látni a fenti sztároknál.
Szerinted a T5-öt és a Pa3-at arra gyártották??? Tök más kategória. Nem értem miért kevered a szezont a fazonnal. Egy élő zenekar ha Korgot akar, akkor vesz egy Kronos-t, mert oda az való. Egy egyszemélyes "zenekar" pedig vegyen arrangert, mert a Kronos nem neki való. A 2 hangszer teljesen más kategória, mindegyiknek meg van a maga helye és szerepe a zenével. Szerintem ne akarjuk összemosni a kettőt!!! :777
Asterix ez ebben a formában azért nem osztom, mert nézzél meg egy Zorán koncertet, és a Kovaxnál egy Nordot, meg egy Tyros2 lehet látni. Például a Tyroson hammondozik. Ezt mivel magyaráznátok? :pardon:
Ha sok pénzem lenne biztosan Kronost vennék még akkor is, ha sokan azt állítják, hogy nem erre találták ki. Ha nem erre - zenélés re - akkor mire, és kinek? Szerintem meg annak találták ki, aki megtudja fizetni. Nyilván egy "okos megfontolt" zenész választ ilyet, akinek erre van szüksége, és lehet hogy csak midizni veszi. Baj lehet ez?
Szerintem az lenne a legjobb hangszervásárlási stratégia, mikor az általam meghatározott funkciókat tartalmazó eszközöket egymás mellé rakják, majd bekötik a szemet, és össze-vissza egyszer egyiken, majd másikon megszólaltatnak dolgokat, csak fülre tudnánk dönteni. Egészen biztos, hogy a végeredmény más lenne mint amit szerettünk volna vizuálisan, viszont a tényleges zenei jó döntést meglehetne hozni. Lehet Roland Bk5 lenne a Pa mellett a befutó, de akkor még egy hangfal teszt is beleférne az egy árába.... :777

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 115
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 28528Hozzászólás Bubamara
2014.10.10. 22:44

Ha sok sok éven át Korgokat használsz, biztosan nem kis feladat átálni egy más gyártó hangszerére, de ha annak a hangja tetszik jobban, vagy másként foglalmazok. Van benne valami ami jobban isnspirál és úgy érzed ez az amit eddig kerestél, akor nincs miről beszélni.
Kit érdekel a munka, amit bele kell rakni egy új vasba, ha azáltal úgy fogsz megszólalni, ahogyan mindíg is szerettél volna, és éppen emiatt a maximumot tudod adni magadból a színpadon.
Nem kis fába vágtam a fejszém, amikor átköltöztem Ketronokra az arrangeres munkával. De azt mondom életem legjobb döntése volt. Ma a kettő kombinációját használom erre afeladatra, mert vannak a Korg pa-ban olyan dolgok, és hangszínek, amelyekre szükségem van. De nagyjából eddigi zenész múltam 90 %-ban 2 vasat használtam, mert így jó nekem. Egyáltalán ne érdekel, hogy 17-20 kg tömeggel többet kell megmozgatnom. Amíg fér a kocsiba cucc, addig nem probléma, ha meg nem fér el, majd veszek nagyobb kocsit. :D egybként (kopp, kopp, kopp) soha nem adta meg magát vas a színpason a kezem alatt, nem emiatt van rá szükségem, hanem mert lényegesen rugalmasabban és magabiztosabban tudom szervezni a műsort a képzeletbeli sakktábblán.

Asterix hozzászólásához a biztonságérzettel kapcsolatban.
Szerintem mindenkinek vannak ilyan vasai, amivel félálomban is el mer menni játszani, és csuklás nélkül lenyomja a bulit. De ezt a biztonságot az adja, hogy foglalkozol a hangszerrel, csiszolgatod, mint egy ígéretes gyémántot, Nálam ezek az i30HD, ami ha semmi más nem lenne akkor is elegenső lenne egy jó bulihoz, a másik a pa1xpro, mert érzem, a sok munkával mögötte eltöltött idő miatt becsukott szemmel is eligazodom rajta, és a harmadik ilyen vas az SD1 plus. De ezen is 2,5 évig robiztam, így érthető, hogy biztonságban vagyok mögötte.

Ma is volt egy bulim (nem régen értem haza) ahol dolgozott az APHEX. Na ez valóban jót tett a pa1xpro-nak. Bitang jól szól tőle. Egy egészen más érzés színpadon állni úgy, hogy hibátlan a hangkép, és végre ennyi év után megtalálod azt a láncszemet amit eddig hiányoltál a hangzásból. Ma pa1xpro és Sd1 plus volt az állványomon.
Azt hiszem az Ketront is be fogom kötni az Aphex-be. Csak kissé vissza kell majd fognom előtte. Mert most az a jelenség van, hogy magasan hangosabb a pa, és dögöd is cefetül, az Sd1-et majdbem klip-ig hajtom, sőt van hogy a limiter bevillog. Kicsit le kell majd "butítanom" a pa hangzására, mert a jelen beállítással nem lehet őket összeengedni az aphex-ben) Vissza fogok venni az EQ-ból (bár csak 2 osztás van a basszuson és 2 a magason. ez a minimál) és kikapcsolom vagy megvágom a boost-ot benne (van negatív boost is) és az aphexet a keyboard vonalkeverő és a pm600 közé fogom bekötni, hogy kiegyenlítettebb legyen a két vas a rendszerben.
Nagyon érdekes ez a hatás, amit az Aphex kifejt, hogy a hangerőt a jel erősítése nélkül emeli meg, de nem gyengén. ezáltal semmi klip, semmi limiter sokal nagyob hangerőnél és kerekebb és dögösebb hangképnél.

Buba

Új hozzászólás