Bubamara írta:Távol álljon tőlem, hogy vitába bocsátkozzam, de...
Buba!
Még egy idegentől sem venném ezt vitának, csak beszélgetésnek, Tőled meg főleg nem! Viszont egy kulturált beszélgetés is folyhat két fél között nem azonos vélemény mentén. Ettől még nem haragszunk egymásra. Ezért kérlek te (mint tapasztalt Korg-os "öreg róka") se vedd rossz néven a következőket:
Szerintem az igazság valahol ott rejlik, hogy az i5S átfedésben van az i3-al és az iX300-al is, de véleményem szerint lényegesen közelebb áll az iX300-hoz.
Polifónia:
Mindhárom típus 32 polifóniás.
Hangszín:
Ha a mintatár méretét nézzük, akkor az i3 és az i5S, mint ahogy írtad is 6-6 MB hangmintát tartalmaz, míg az iX300 14 MB-ot. Ebből elsőre az i3, i5S rokonságát lehet leszűrni. De!
Viszont a hangszín kiosztások szempontjából az i3 a 128 GM hangszínen felül csak 64 ROM és 64 USER hangszínt tartalmaz, míg az i5S és az iX300 egyformán 128 GM és 192 ROM és 64 USER hangszínt. És az i5S és az iX300 hangszín kiosztása teljesen azonos, még névre is. Tehát ez meg az i5S, iX300 rokonságra utal.
Hogy mitől van, hogy a minta tár méretük viszont különbözik az i5S és az iX300-nak? Arra csak következtetni tudok, hogy az iX300 tartalmaz egy a prospektusok, ismertetők által is kiemelt nagy méretű zongora hangot, amit az elődei nem. És mivel a hangszín kiosztások teljesen azonosak, még a nevükben is, csak ez okozhatja a hangminta tár méretbeli különbséget szerintem. Mindkét hangszerben van Grand Piano, csak az iX300-ban egy komolyabb minta van a név mögött. Illetve míg az i5S 1 GM, 13 ROM és 2 USER dobkészletet tartalmaz, addig az iX300 1GM, 25 ROM és 2 USER készletet. Viszont az i3 csak 1 GM, 5 ROM és 2 USER-t.
Stílus/Arrangement:
Stílusok terén az i3 és az i5S egyformán 48-48 stílust, és 4 USER-t tartalmaz, míg az iX300 már 104 stílust, és 4 USER-t. De!
A régi i szériás Korgokban a stílusok igazából elégé el vannak dugva, csak menüből elérhetőek. A Korg abban az időben az arrangement-eket helyezte előtérbe, ezeket helyezte ki panelgombra. Ezek az arrangement-ek megfelelnek a mai peformance-oknak, csak a Pa Korg-okban inkább hangszínre vannak a performance-ok kihegyezve, addig a régi i szériákban az arrangementek a stílusokra. Igazából én, és az ismeretségi körömben lévő akkori Korg tulajok főként nem is stílusokban, hanem arrangement-ekben gondolkodtak. Ez egy kicsit érdekes dolog volt szerintem a Korg részéről a Rolandhoz és a Yamahához képest. Ebben viszont míg az i3-ban csak 64 gyári arrangement van, addig az i5S-ben és az iX300-ban egyformán 128. És az i5S-ben és az iX300-ban teljesen egyforma a 128 arrangement attól függetlenül, hogy a stílusban az iX300 többet tud. Sőt az i5S-hez és az iX300-hoz is adtak gyárilag alap tartozékként olyan floppykat, melyek különböző USA/German/Itali/England/Japan SET-eket tartalmaztak. Ezek a SET-ek is az arrangementekre voltak kihegyezve. És mindkét típushoz teljesen azonos készletek voltak.
Én is sokat játszottam i5S-el, mert a gitáros zenésztársamnak az volt, illetve egy erdélyi zenész ismerősömet is arra beszéltem rá, és használati leírás híján én tanítottam meg a használatára. Az iX300-at meg több mint négy évig birtokoltam. Volt olyan, hogy lagzi előtt, mikor hangoltunk befelé, a násznép megjelenése előtt fél órával be hallt az iX300-am effektprocesszora. A szinti csak brummogott, és csak irtó halkan szólt. Szerencsére helyben játszottunk, és a kollégám i5S-éjért hazarohantunk, és pont mire belépett a násznép, már harcra kész voltunk. A teljesen azonos hangszínkészletnek és arrangement készletnek köszönhetően az iX300-on készített user arrangereim, meg a behangszerelt midi-jeim teljesen kompatibilisek voltak egymással. 2-3 bulit, míg a hangszerem szervizben volt effektprocesszor cserén, az i5S-el zenéltem. Mind a kijelző méretében, mind a menürendszerben, feliratokban, a gombok ergonómiai elhelyezésében is megegyezik a két hangszer, ellenben az i3-al. Az iX300 csak a hangszóró hiányában, a f@sz@ fém házban, az aftertouch-os billentyűzetben, a joystick-ban különbözik. Meg a ROM stílusok számában, ami valamiért akkor nem is tűnt fel, mert az arrangementek azonosak voltak. Emlékeim szerint a plusz stílusokban volt sok nagyon hasonló is. Mint írtam, a Pozsonyi utcai Korg szalonban, illetve egy helyi zenészbarátom i3-asát is volt szerencsém próbálni, de nekem az távolabb áll az i5S és iX300 világától.
Elnézést, ha hosszúra sikeredett, de a topik témájához vág, és hátha valakit érdekelt. Nekem meg jó volt visszaemlékeznem első igazán szívemhez nőtt hangszerére.