Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Korg - Technikai kérdések/válaszok

Korg szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 325
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 969 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2453 alkalommal

Re: Korg - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 31434Hozzászólás ---Qgli---
2015.03.13. 08:08

Közel 20 éve nyúzok egy Roland pedált és semmi baja, de a zeneiskolában a gyerekek 6 éve napi szinten nyúznak egy Proel nyelves pedált és annak sincs semmi baja, pedig csak 8.000 Ft- volt.

Mondjuk azt nem tudom hogy egy ilyen pedálnak a meghibásodása szőhet-e valami más problémát a hangszerben. Én nem szívesen dugnék egy egymillás hangszerbe össze-vissza dolgokat az biztos.

Apelláta
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 463
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 31437Hozzászólás Apelláta
2015.03.13. 09:31

---Qgli--- írta:Én nem szívesen dugnék egy egymillás hangszerbe össze-vissza dolgokat az biztos.
Hidd el kérlek, hogy egy elektronikai műszerésznek egy ilyen pedál, ami áll egy mezei mikrokapcsolóból, egy két eres vezetékből, a végén egy kétpólusú jack dugóból annyira primitív dolog, mint egy zongoratanárnak lenyomni a C hangot. Még akkor is, ha már húsz éve nem pont ebbe (de ez is műszaki) a szakmába dolgozom. Esetleg a pedál háza, és mechanikai kialakítása lehet nem szakirányba vágó dolog, de sok műszaki ember elég kreatív ahhoz is. Én is nem egy műszer-, vagy erősítő házat csináltam már. De jelen esetben arra sem volt szükség, mert adott volt egy ipari pedál. Tehát én ezek alapján nem nevezném ezt hangszerbe dugott össze-vissza dolognak.
---Qgli--- írta:Mondjuk azt nem tudom hogy egy ilyen pedálnak a meghibásodása szőhet-e valami más problémát a hangszerben.
Nem. Egy ilyen pedál csak egy diszkrét kapcsolóelem, ami vagy zárja az áramkört, vagy megszakítja. És mindkét állapota normális. Az egyik állapotban átereszti a vezérlő jelet a hangszer adott elektronikai áramköre felé, ami lehet zengetés, fill, vagy bármi hangszerspecifikus funkció, a másik állapotában meg megszakítja a vezérlő jelet, és ilyenkor a vezérelt áramkör inaktív lesz. Egy ilyen pedálnak a meghibásodása kétféle képen történhet, vagy fixen nyitva marad, vagy fixen zárva (beragad) a kapcsoló. De egyik állapota sem káros a hangszerre. Vagy nem fog zengetni hiába nyomod, vagy állandóan zengetni fog, míg ki nem húzod a hangszerből. Itt nincs impedancia illesztés, teljesítmény, esetleg feszültségszint szabályzás stb., ami hibás működés esetén galibát tudna okozni. Úgy képzeld el, mint egy villanykapcsolót a lakásodban, ami vagy rákapcsolja a hálózati feszültséget, és biztosítja az áram szabad folyását a lámpa felé, és akkor világít, vagy nem. Ha meghibásodik a kapcsoló, akkor csak annyi történik, hogy nem tudod feloltani a lámpát, vagy pedig mindig égve marad a villany. De egyik sem teszi tönkre a lámpádat. Mondjuk ebben a példában lehet egyfajta veszélyes hiba ok, hogyha oxidáció, vagy anyagfáradás végett csak részleges a kapcsoló érintkezőinek kontaktusa, és akkor a megnövekedett ellenállás végett hő keletkezik, és kigyulladhat a kapcsoló. De egy damper pedál esetében ilyen nem fordulhat elő, mert itt a vezérlő jelnek nincsen számottevő teljesítménye. Tehát, még ha kókányolt pedálról is beszélnénk, még az sem okozhat problémát.

Remélem így érthető a dolog.
:777

Üdv.: Apelláta

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 469
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal

Hozzászólás: # 31438Hozzászólás Asterix
2015.03.13. 09:32

Én is Roland DP-2 pedált használok legalább 15 éve, semmi baja, tökéletes megoldás....

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 31440Hozzászólás Apelláta
2015.03.13. 09:41

Én nem mondom, hogy nem jók a gyári pedálok. Csak egy ingyen, és véleményem szerint szakszerűen eszkábáltat sem kell leírni egy gyárival szemben. Persze nem mindenkinek adott az ingyen pedál. Azok miért ne vegyék meg a gyárit?
Ha Pa3-at is ingyen tudnék faragni magamnak, gyárival azonos minőségben, bolond lennék pénzt adni érte. :lol:

gabati
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 25
Hangszer: Korg PA3XPro Musikant, Roland G70, Roland JV80,D50
Adott köszönetek: : 1147 alkalommal
Kapott köszönetek: : 176 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 31457Hozzászólás gabati
2015.03.13. 14:54

Zeneboy írta:Szilvio!

Dobta privit, keress meg és segítek!
Ha lehetseges engem is erdekelen ilyen preset Pa 2 -re.
Koszonom.
Udv.Attila

LiveNetworkTEAM
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 49
Hangszer: PA-600
Adott köszönetek: : 203 alkalommal
Kapott köszönetek: : 290 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 31458Hozzászólás LiveNetworkTEAM
2015.03.13. 15:07

2000Ft -os Proel Tajvan pedálom van. Extrája hogy van benne egy kapcsoló amire inverz lesz a kontakt. Minek bele fogalmam sincs.
Egy baja van, hogy olyan anyagból van mint a porcelán. Törik ha kell ha nem. Meg lett erősítve és láss csodát azóta nem esik szét.
A Casio hoz anno, a cégből hoztam taposó pedált, azt az igazi ipari fajtát, öntött vas ház benne egy 30 amperos Dill kapcsolóval. Tök szuperül működött, igaz nehezebb volt mint maga a hangszer, de a célra tökéletes volt.

Most azon dolgozok hogyan tudnám kivezetni a PA-600 ból a Var és Break gombokat. Jó lenne valami midi vezérlővel de ha nem megy, akkor marad a jó öreg DSUB csati és a panelforrasztás, bár ez utóbbitól félek nagyon. Túl sok hibát szőhet a dolog.

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 292
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4461 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 31469Hozzászólás Bubamara
2015.03.14. 04:36

Spiller vagy Api. :)
Egyébként a többkapcsolós vezérlők átjárhatóságán dolgozom jelenleg, átalakító adapterek segítségével.
Magyarán KORG EC5, Roland FC7, Ketron FS6 FS13.
A csatlakozókiosztás ismeretében, mindenről, mindenre akarok készíteni adapter. Így ha korg ec5 van de egy ketront használnák egy darabig, az első 5 funkciót léegílább vezéreld vele. De az FC7 esetében meg visszafelé, ec5 kiváltása + címezhető kapcsolók kezelése.
Majd ha összegányoltam valami ipari hulladékot, jelzem.

Buba

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 31491Hozzászólás Apelláta
2015.03.14. 18:23

Köszi az egy-két dicséretet, de amiket leírtam, azok műszerész szemmel tényleg nagyon alapok, nem ok a büszkeségre. Nem véletlenül írtam a zongoratanár és a C hang hasonlatot. Max. a tájékoztatás szándéka értékelendő, mert nem mindenki műszaki ember, és egyeseknek hasznosak lehetnek ezen infók is, mint ahogy én is sokszor örömmel tanulok más írásaiból. Tehát elég messze áll azon splillerségtől, mint amit a zenében itt egy-két kolléga művel. Vagy mondjuk Te Buba a hangszerjavítások terén. Én szeretnék mind a zenében, mind a tanult, de mára már háttérbe szorított elektronikában akkora ász lenni, mint egyesek.

Na, most nézem az órát, hogy kezdenem kell pakolni. Csak ez a fránya eső ne esne.
:777

Attila
VIP
Hozzászólások a témában: 299
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 31540Hozzászólás Attila
2015.03.16. 12:45

Megjelent a Korg Pa Manager V.2 :dance: sok hasznos, új funkcióval.
http://www.korgpamanager.com/

Atti

edmund
VIP
Hozzászólások a témában: 75
Hangszer: KORG PA 4X
Adott köszönetek: : 835 alkalommal
Kapott köszönetek: : 206 alkalommal

Hozzászólás: # 31541Hozzászólás edmund
2015.03.16. 13:15

Akkor lenne érdekes, ha ingyenes lenne, senki nem fogja annyiért megvásárolni. Dicsekedni lehetne vele... :D

Új hozzászólás