Orgonázni sem utolsó dolog!

Billentyűs fórum... Casio, Korg, Ketron, Roland, Technics, Yamaha stílusok, hangszínek, performance-ok, technikai kérdések, használati útmutatók

Moderátor: Moderátorok

Re: Orgonázni sem utolsó dolog!

HozzászólásSzerző: powersparc » 2016.09.21. 14:11

almatom írta:Gratulálok a Nord-hoz, Power!

Köszi Tomi! :777

Igazából én nem is erőltettem a dolgot. Kb. 2 hónapja hirdette a srác a zenészaprón, ráírtam kíváncsiságból, hogy érdekelné-e a csere az 5 oktános M3-ammal... (sajnos nekem nagyon szűk volt az a 61 billentyű és igaz lehet programozni gombokra oktávváltást, de ez megint az a faszari tökölődés hangszínenként, ahelyett hogy 2 oktáv gombot raknának minden ilyen hangszerre, mint pl. a Yamaha MO, MOX stb ilyen méretűeknél is!). Fizetni nem volt se kedvem, se tőkém rá pluszban, így abba is maradt a dolog, aztán a türelem rózsát terem alapon múlthéten rámírt a tulaj, hogy meggondolta és mehetne szőrén is részéről a change, úgyhogy most itt van. Szakértők szerint sokkal jobban keresett mint az M3, pedig hát hangban szinte az is az egyik legjobb ötvözete a Korgoknak. Mindenből van benne egy kicsi. Egy kis Trinity, egy kis Triton, egy Kis Oasys, de igazából stúdió cucc, editálni tekergetni kell. Én meg nem vagyok az a fajta akinek minden gyári hangszín 1:1 bejön, úgyhogy attól a sok ki nem fizetett üzemórától amit az ember beletol ilyen szintiprogramozásokba, na ettől néha már rázott a hideg.

Az Electro tényleg egyszerű, de nagyszerű. Mindene dedikált gombokon, potikon azonnal elérhető. Oké, nincsenek filter menük meg 5 insertes effekt buszok, de helyette nyers erőből szól úgy a cucc, hogy hajlik a kanál tőle a fiókban! :lol:
A zongorája olyan extrém dinamikus, hogy kész vagyok! Valami okoska algoritmus interpolálhat benne, mert nem hallani a minták dinamikai váltásait, egybefüggő az egész. Az orgonája picit még finomkodó az én fülemnek, de állítólag az EQ szetjével marha jól vadítható és Buba G4 pedálja mintájára itt is 1 potival tolható neki az overdrive, amitől egész jól harap a sound! Tud többféle orgona modellt is, Vox-ot, Farfisat és 3 Hammond szimulációt.
Amit javítanék rajta (ebben okosabbak az új 5-ös szériák), hogy 2x64 program van a hangszíneknek és sajna egyesével lehet közlekedni a presetek közt, de ezek úgynevezett userek. Valójában célgombokkal rögtön elérhető külön a zongora és külön az orgona szekció. A másik negatívum ehhez hasonlóan, hogy a zongora szekcióban 6 dedikált memória tárolót szintén egyetlen gomb többszöri nyomogatásával lehet lépésszerűen elérni. :roll: Mondjuk ezt ledek is jelzik az előlapon, de azért jó lett volna ide cél gombokat tenni, vagy a user memóriákat elosztani 2x8 gombra, mint a Korg i30-ban is pl.
A dolog még visszaköszön az effekteknél is, ahol még külön led kombinációk világítanak, pl. a Leslie cabinet kiválasztásakor is. Nagyon nem értem hogy mire fel ez a svéd logika, van hely a hangszeren, mert ha még egy rack modul lenne, ahol minden cm2 számít úgy érteném. :unknown:
Kép

A legfájóbb amúgy a split mód, hogy ez csak midin keresztül, külön billencsről érhető el, azaz nem klaviatúra megosztásról, hanem midi csatorna megosztásról szól a kis pirosszkák esetén :!: :!: :!: :dash: Ez Electro 5-ben ezt már megoldották a felhasználók kérésére gondolom, csak erre 15 évet kellett nekik várni az Electro 1-től kezdődően! :roll: Mindegy, ez ilyen. Kisebb kényelmetlenség. Itt jön képbe majd a kis Fatar midi keyboardom, hasonló billentyűzettel, 2. manuálnak orgonához illően. 8-)
Amúgy a fejvakarást jelentő tényezőkre csak Bubát idézném ismét, hogy a zenésznek meg kell szokni/tanulni adott hangszerét használni. Ami úgy van kitalálva bennük, az úgy van kitalálva és slusz. Mellesleg minden Nord így működik. Az újabbaknál vannak kisebb finomítgatások, szoftveresen tuningolások, újabb orgona modellezések, pár plusz gomb, annyival másabb csak a történet.
Ami viszont zseniális a Nordokban, hogy mindegyik hangszerbe szériákra visszamenőleg, sajátosan az egyedi memóriaméretükhöz elkészített és ingyen letölthető mintakollekciók elérhetők! Vagyis egy Electro 5 semmivel nem szól különbül, illetve fordítva, egy régebbi 3-as vagy 4-es semmivel nem szól rosszabbul, mint az új verziók (kivéve az 1-es és 2-es modellek, mert ott ez már nem érvényes az időközbeni radikálisabb fejlesztések miatt). Az hogy most 200 mega helyett 1 gigás az újak Flash tárolója és fél óráig tart a feltöltés ekkora területre, amivel a hóember sóhajáig minden egyben bezsúfolható a mintakínálatukból, na az ami nem különösebb tragédia, úgyhogy a lényeg ez volna.
almatom írta:Nem szeretnék meghalni egy ilyen piroska nélkül!!!!!!! De mondjuk esetemben a 73-as kizárt!

73? Kerek 6 oktáv F-F-ig és amúgy marha jól van kitalálva (az eredeti Fender Rhodesok után!), mert pont azt a hangterjedelmet fedi le, ami a legideálisabb! Nekem az 5 oktávban mindig az a bajom, hogy hiányzik a kontra oktáv és itt ha belegondolunk, a 76 billentős szintikhez képest alul nincs meg a +E hang, meg felül a G# és a G, de abszolút nélkülözhetőek is. Mellesleg az Electro billentyűi (szabványos Fatar, külön rúgó felfüggesztéssel!) 7-8mm rövidebbek a hagyományos billentyű méreteknél, ami kicsit furcsának tűnhet olyasféle "törpe" billentő hatást keltve vagy mint a tangó harmónikán, de ez is csak szokás kérdése szerintem. MEg kell kérdezni a nagy harmónikásunkatm Orosz Zolit van-e baj ezzel. :lol:

Kép
Van egy Fatar CMK149 midi billencsem, annak pont ilyenek a méretei, kivéve hogy nem waterfall típusúak, ami az organ style változatot jelenti, lekerekített peremmel és zárt végekkel (nem tudjuk az ujjunkat a billentyűk alá bedugni). A rugózása amúgy olyan középerős, én játszottam többször eredeti Hammondon, nagyon hasonló az érzet és elég jó zongorázni is rajta, bár nyílván extrém igényeknek a Nord Pianok valók ilyen szempontból, amik kielégítik a "Liszt Ferenci igényeket" :D :piano:


Az orgona rész draw barjairól még nem szóltam. Nos, ezeket már az új modellben kisírták a felhasználók fizikai tolókapcsolókra, de szerintem nagyon jól használhatók az itt még ledes, digitális barok is. Egyrészt marha jó dinamikus a reagálásuk kb. abban az ütemben, mint mikor fizikailag húzgálja a regiszterpipákat az eredeti orgonán is az ember, pötyögtetve a gombokat pedig szépen egyesével ugrálnak a hangerőértékek. Másik részről viszont azonnali optikai kontrollt nyújtanak és a user memóriákkal tároltan mindig a valós preset állásokat láthatjuk! Jó ez így és kényelmes is.
Kép


Az egész vas meg amúgy 9 kg és elég keskeny, könnyen szállítható. (112 x 30 x 10 cm)
Van pl. mp3 lejátszóhoz mini jackes aux in is csatlakozásilag, azt kiadja a vonalkimeneten a cucc és szeparálható kimenetenként hogy melyiken jöjjön ki csak a zongora vagy csak az orgona rész jele. Ez külső effektezésnél vagy rendes Leslie hangfalra kötéshez okos dolog.
Idáig én meg vagyok elégedve vele. :taps:
Hangszerek: Nord Electro 3-73 | YAMAHA PSR-9000 Pro | Roland G70 | Technics KN901 (ELADÓ!)
https://soundcloud.com/synthsnd

For this post the author powersparc thanked: 3
Apelláta (2016.09.21. 18:17) • Bubamara (2016.09.21. 15:58) • vladimirmusic (2016.09.22. 07:02)
Rating: 7.89%
 
Avatar
powersparc
VIP
 
Hozzászólások: 2010
Csatlakozott: 2014.03.16. 23:07
Tartózkodási hely: Miskolc környéke
Has thanked: 775 times
Have thanks: 1884 times
Hangszer: (lásd alul a hsz. szignó részben!)

Re: Orgonázni sem utolsó dolog!

HozzászólásSzerző: powersparc » 2016.09.23. 21:27

Buba egy kis Hammond a kedvedért! :777

www.youtube.com Video from : www.youtube.com


Közben rájöttem hogy splittelhető az Electrom billencse önmagában. Zsírság! :D
A Rhodesaitól meg nem térek magamhoz. Most töltöm rá ezt: http://www.nordkeyboards.com/sound-libr ... ertiti-mki
Bekaki ez a cucc fiúk! :yahoo:
Hangszerek: Nord Electro 3-73 | YAMAHA PSR-9000 Pro | Roland G70 | Technics KN901 (ELADÓ!)
https://soundcloud.com/synthsnd

For this post the author powersparc thanked: 2
Bubamara (2016.09.24. 08:24) • vladimirmusic (2016.09.24. 05:43)
Rating: 5.26%
 
Avatar
powersparc
VIP
 
Hozzászólások: 2010
Csatlakozott: 2014.03.16. 23:07
Tartózkodási hely: Miskolc környéke
Has thanked: 775 times
Have thanks: 1884 times
Hangszer: (lásd alul a hsz. szignó részben!)

Re: Orgonázni sem utolsó dolog!

HozzászólásSzerző: Bubamara » 2016.09.29. 12:59

Isten segedelmével, tegnap sikerült hozzájutnom egy hibátlan ROLAND VK7 kombó orgonához.
Régóta kerestem megoldást a bandában az orgona kérdésre, de nem tudtam eddig megnyugtató módon rendezni a dolgot, csak részeredményeket értem el pedig a trinyóban és az N264-ben is állat orgona soundok vannak, de statikus hangjuk miatt még sem adják vissza a lényeget, pedig már külső rotary szimulátort is beszereztem hozzájuk egy KORG G4-et.
Ennek a VK-nak a segítségével talán leküzdöm a problémát.

www.youtube.com Video from : www.youtube.com


A hangszerben teljesen hiteles B3 sound van, nagyon jól beállított rotary valamint több erősítő mintából kiválasztható alapú drive segíti a rock hangzás elővarázsolását. 8x8 preset beállítás és 2x8 user programhelyre menthetjük a saját beállított soundunkat.

Mivel kombó, egy orchestral szekció is van benne néhány jól használható és néhány felejthető hangszínnel, vonósok, e.piano, ütős hangszerek, gitár stb.
Nem hiszem, hogy ezt kihasználom majd belőle.

Kép
Buba

For this post the author Bubamara thanked: 6
---Qgli--- (2016.10.15. 05:51) • Apelláta (2016.09.30. 00:18) • pap66 (2016.09.29. 16:29) • powersparc (2016.09.29. 21:37) • Sambácsi (2016.09.29. 18:11) • tacso (2016.09.29. 13:31)
Rating: 15.79%
 
Avatar
Bubamara
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1954
Images: 13
Csatlakozott: 2012.05.24. 21:05
Tartózkodási hely: Magyarország, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye
Has thanked: 4475 times
Have thanks: 3575 times
Hangszer: KETRON SD7, 9000 pro, / Triton C61, VK8,

Re: Orgonázni sem utolsó dolog!

HozzászólásSzerző: tacso » 2016.09.29. 13:53

Sok örömet és nagy kvint támasztásokat kívánok az új hangszerhez Kálmán! Egy jó kis zenekaros videón remélem csekkolhatjuk nemsokára! :D
Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

For this post the author tacso thanked:
Bubamara (2016.09.29. 15:03)
Rating: 2.63%
 
Avatar
tacso
VIP
 
Hozzászólások: 975
Csatlakozott: 2014.01.25. 15:35
Tartózkodási hely: Kópháza
Has thanked: 1971 times
Have thanks: 1605 times
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,

Re: Orgonázni sem utolsó dolog!

HozzászólásSzerző: pap66 » 2016.09.29. 16:31

Nincs szebb a telt piszkos Hammond hangtól !!!!

For this post the author pap66 thanked: 3
Bubamara (2016.09.29. 16:33) • tacso (2016.09.29. 17:04) • vladimirmusic (2016.09.30. 03:20)
Rating: 7.89%
 
RANDOM_AVATAR
pap66
Kiemelt tag
 
Hozzászólások: 98
Csatlakozott: 2011.08.24. 14:53
Tartózkodási hely: Szlovákia,Fülek
Has thanked: 104 times
Have thanks: 64 times
Hangszer: hammond

Re: Orgonázni sem utolsó dolog!

HozzászólásSzerző: powersparc » 2016.09.29. 22:14

Bubamara írta:Isten segedelmével, tegnap sikerült hozzájutnom egy hibátlan ROLAND VK7 kombó orgonához.

NA! Hogy miket nem sodor mostanság magával a víz ott a Sajó parton! :D Gratulésön! Rockhoz régebben csak VK7-et használtak klónokból (egyéb híján), úgyhogy nem nyúltál mellé és ilyen korú hangszerhez ma jótékony hatásként megintcsak nem kell eladni a hétvégi nyaralót. Anno az első hiteles, szimulációs és nem sampling alapű cucc a VK7 volt 1997-ben! Azóta sincs fejlődés a Rolandnál, sőt az utód VK8-at már elrontották ehhez képest! A G4 meg univerzálisan ehhez is jó lesz...
Majd menjünk oszt jól meghallgatjuk ezt is a Garryken hogy hörög! :777

Amúgy mint látható itteni hiányos jelenlétemből, én meg újdonsült Nordomtól nem bírok napok óta elszakadni! Ekkora szerelem még egy hangszeremmel sem volt úgyhogy bejelentem, hogy hosszú távon is e márkában fogok gondolkodni, mert egy inspirációorgazmus a hangszíneivel játszadozni! :harm: Nagyon megszerettem a digitális drawbarjait amitől régen óckodtam, eszméletnelül praktikus és jól használható (még user preset váltáshoz is alkalmas kisebb tornamutatvánnyal). Ami viszont végképp őrület, az a testreszabhatósága. Állítható a keyclick ereje 4 szinten, a rotorok gyorsulása egymástól függetlenül, a percussion hatás ereje külön alsó és felső küszöbszinttel normál és soft módban is, mint egy eredeti hangszeren (és nem mondvacsináltan, hanem hatásosan és odaillően!), de amtől végleg becsikartam, az az Organ Triger Mode!
Hát ez olyan bónusz, amit semelyik hangszer nem tud. Nevezetesen technikailag az állítható be vele, hogy a billentyűk kontaktjául szolgáló szilikon gumis érintkezőknél a 2 grafit kontakt pöttyből melyik zárását érzékelje Note ON midi-üzenetként (lévén az orgonák nem dinamikus hangképzésű hangszerek voltak, tehát itt sincs szükség a 2 grafit pötty közti kapcsolási időt velocity értékké számolni), úgyhogy az első kontaktálás már 3mm-t lenyomva a billentyűket is megtörtéhet, azaz az orgona hanggenerátora rögtön triggerelve van és ez baromi expresszív és virtuóz orgonálást tesz lehetővé az Electrón, pont olyan villámgyors reagálásúvá varázsolva a hangszert, mint egy igazi Hammondon is, hogy szinte röpíti a zenész kezét a billentyű. Arról nem is beszélve, hogy az igazi extázist még fokozó hirtelen spiccato szúrkálások, meg a csak zaj szerű attackos odakapások annyira kijönnek így a mocsok kis pofáján, hogy sírás van, de komolyan! :yahoo: Gyerekek ez A! hangszer vita nélkül!
(A PSR Yamahák meg bújjanak el a bánya sötét mélyére játékérzetileg!) 8-)
Hangszerek: Nord Electro 3-73 | YAMAHA PSR-9000 Pro | Roland G70 | Technics KN901 (ELADÓ!)
https://soundcloud.com/synthsnd

For this post the author powersparc thanked: 3
Apelláta (2016.09.30. 00:25) • Bubamara (2016.09.30. 02:26) • tacso (2016.09.30. 06:29)
Rating: 7.89%
 
Avatar
powersparc
VIP
 
Hozzászólások: 2010
Csatlakozott: 2014.03.16. 23:07
Tartózkodási hely: Miskolc környéke
Has thanked: 775 times
Have thanks: 1884 times
Hangszer: (lásd alul a hsz. szignó részben!)

Re: Orgonázni sem utolsó dolog!

HozzászólásSzerző: Piercarlo » 2016.10.03. 14:26

kisleveli írta:Vannak a kollégák között egyházzenészek? Én Marcaliban teljesítek szolgálatot vasárnaponként :)

Egy barátom tanult orgonálni és "csúcsidőn kívül" eljárt gyakorolni az egri Minorita templomba. Aki ismeri, az tudja, hogy az Eger legfrekventáltabb helyén, a Dobó téren található. Akkoriban (bő húsz évvel ezelőtt) egy Roland E-16-osom volt, és (kottából) Bach D-moll Toccata és fugájának megtanultam az elejét. (Addig, amíg "bejön" a pedál, mert az ugye nincs szintetizátorhoz.) Nos, egy nap ez a barátom szólt, hogy megy gyakorolni és kísérjem el. Már az is nagy élmény volt, hogy felmehettem az orgonához, de az még nagyobb, hogy ki is próbálhattam. Hihetetlenül szólt! Össze sem lehetett hasonlítani a hangzást a szintetizátoréval. Régi történet, de sohasem fogom elfelejteni...

For this post the author Piercarlo thanked:
tacso (2016.10.03. 17:46)
Rating: 2.63%
 
Avatar
Piercarlo
Kiemelt tag
 
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2016.09.05. 14:45
Tartózkodási hely: Eger
Has thanked: 76 times
Have thanks: 54 times
Hangszer: Roland E-50

Re: Orgonázni sem utolsó dolog!

HozzászólásSzerző: powersparc » 2016.10.11. 23:50

Egy ilyen műhöz mit szóltok? :shock: :lol:

www.youtube.com Video from : www.youtube.com
Hangszerek: Nord Electro 3-73 | YAMAHA PSR-9000 Pro | Roland G70 | Technics KN901 (ELADÓ!)
https://soundcloud.com/synthsnd

For this post the author powersparc thanked: 3
Apelláta (2016.10.12. 00:15) • Bubamara (2016.10.12. 05:24) • vladimirmusic (2016.10.12. 06:29)
Rating: 7.89%
 
Avatar
powersparc
VIP
 
Hozzászólások: 2010
Csatlakozott: 2014.03.16. 23:07
Tartózkodási hely: Miskolc környéke
Has thanked: 775 times
Have thanks: 1884 times
Hangszer: (lásd alul a hsz. szignó részben!)

Re: Orgonázni sem utolsó dolog!

HozzászólásSzerző: powersparc » 2016.10.15. 01:51

Kálmán névnaposoknak ami még jár, egy kis progresszív rock orgonálás! :D

www.youtube.com Video from : www.youtube.com
Hangszerek: Nord Electro 3-73 | YAMAHA PSR-9000 Pro | Roland G70 | Technics KN901 (ELADÓ!)
https://soundcloud.com/synthsnd

For this post the author powersparc thanked: 2
Apelláta (2016.10.15. 16:54) • Bubamara (2016.10.15. 04:49)
Rating: 5.26%
 
Avatar
powersparc
VIP
 
Hozzászólások: 2010
Csatlakozott: 2014.03.16. 23:07
Tartózkodási hely: Miskolc környéke
Has thanked: 775 times
Have thanks: 1884 times
Hangszer: (lásd alul a hsz. szignó részben!)

Re: Orgonázni sem utolsó dolog!

HozzászólásSzerző: powersparc » 2016.10.18. 03:59

Mai merítés. Eddig ismeretlen új klón faj. :shock:
http://uhl-instruments.jimdo.com

www.youtube.com Video from : www.youtube.com
Hangszerek: Nord Electro 3-73 | YAMAHA PSR-9000 Pro | Roland G70 | Technics KN901 (ELADÓ!)
https://soundcloud.com/synthsnd

For this post the author powersparc thanked: 3
Bubamara (2016.10.18. 12:41) • Sambácsi (2016.10.18. 18:26) • tacso (2016.10.18. 16:53)
Rating: 7.89%
 
Avatar
powersparc
VIP
 
Hozzászólások: 2010
Csatlakozott: 2014.03.16. 23:07
Tartózkodási hely: Miskolc környéke
Has thanked: 775 times
Have thanks: 1884 times
Hangszer: (lásd alul a hsz. szignó részben!)

ElőzőKövetkező

Vissza: Szintetizátor/zongora

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég