Belépés:


Statisztika

Ki van itt:
Regisztrált felhasználók: Bing [Bot], Google [Bot], Karesz, Pumika, Tamás01

Felhasználók száma: 1082
Legújabb regisztrált tagunk: Vattila89

VST blog

Samplerek

#plugin #vst #sampler

Szerző: Pityu

Aki foglalkozik professzionális hangképzéssel-modellezéssel-zeneírással az minden bizonnyal használni is fog egy samplert a munkája során.

Nem tervezek nagyobb lélegzetvételű leírást a samplerek-mintavevők témában, mégis elengedhetetlen témakör az erre fogékonyaknak :)

Kezdjük!


Mi is a sampler?

Egy olyan eszköz, legyen az hardver vagy plugin szoftver, mely képes bármilyen hangot felvenni (belső vagy külső forrásból), majd visszajátszani, illetve az adott hang magasságát is megváltoztatni, ill. egyéb hangszerkesztési műveleteket elvégezni.

A felvett (rögzített) hangot mintának (sample-nek) nevezik.

A samplerbe felvett minta lehet például egy hangszer (például gitár dob trombita) egyetlen lejátszott hangja, bármely külvilági zaj vagy énekhang is. A sampler képes a minták folyamatos visszajátszására (loop) vagy kétirányú visszajátszására (bidirectional looping), ami a loop gördülékenyebb lejátszására ad lehetőséget. Ugyancsak lehetőség van egy-egy hang többféle hangmagasságú verziójának kiosztására a billentyűzeten (multisampling). Vannak kifejezetten mintagyártó cégek is, amelyektől meghatározott stílusú mintacsomagokat (sample pack) lehet vásárolni.

Léteznek sampler szoftverek is, ilyenkor a minta rögzítése más hardverre (például pc merevlemezére) történik.

A legismertebb szintetizátor gyártók mind fejlesztettek samplereket, különösen a 80's és 90's években élték fénykorukat.

Korg DSS-1, Roland S széria, Fairlight Instruments CMI, EMULATOR széria, Akai S és MPC széria, Ensoniq ASR-EPS-Mirage széria, Yamaha TX16W, stb.

Ezek mind hardver samplerek voltak, később ezek a mintavevő egységek nem kaptak külön megnevezést, egyszerűen workstation névvel illették az instrumenteket, melyek magukban foglalták a mintavételi lehetőséget is.

A vst technológia megjelenésével pedig elkezdődtek a plugin fejlesztési lehetőségek, amelyek közt szintúgy megtalálhatók lettek a sampler pluginek is!

Ezek önálló pluginek is lehettek ill. daw-ba integrált módon is megjelenhettek, saját fejlesztésként.

Ableton Live, Cubase, Logic, Sonar, mindegyik rendelkezik saját fejlesztésű mintavevő szoftverrel. (Ableton kicsit más, ott integrálva van a sampler, a host program nélkül nem lehet használni önálló pluginként a samplert).


Mára a legismertebb szoftver sampler természetesen a Native Instruments Kontakt nevű samplere.

Ez mind tudásban, mind pedig a hozzá fejlesztett iszonyat mennyiségű hangbankok minőségének köszönhetően lett a stúdiók egyik fő kelléke.

Vannak még remek samplerek, Cubase Halion 6,

[ Hozzászólások megtekintése (0) ] | [ Vissza ]