Belépés:


Statisztika

Ki van itt:
Regisztrált felhasználók: nincs regisztrált felhasználó

Felhasználók száma: 1159
Legújabb regisztrált tagunk: Zsolt Bugyi

Zeneelmélet blog

IMPROVIZÁCIÓ I.

Szerző: ---Qgli---

IMPROVIZÁCIÓ


Ha egy tánczenei számra improvizációs szólót szeretnénk, akkor tökéletesen tisztában kell lenni az előzőekben említett elemzéssel. Ezek az elemzések adják meg, hogy hol, milyen skálát játszunk, vagy milyen skálának a hangjaiból csinálhatjuk az improvizációt. ( Természetesen nem a skálát kell végigjátszani, mert abból nem sok érdekes dallam jön létre. )
És hogyan működik ez a gyakorlatban, ahhoz először is válasszunk egy nótát.
Én most a „High high the moon” c. jazz standardet választottam. ( Ezért előre elnézést kérek a magyar zenészektől, de most hirtelen ez a nóta jutott eszembe, amivel érthetően el tudom magyarázni a lényeget, de ha bárkinek kérése van levezethetjük egy adott magyar slágerrel is a lényeget ) Azért is esett a választásom erre a nótára, mert nincsenek benne sűrűn a harmóniák és egy kezdő improvizációhoz elég idő van a skála hangjainak végiggondolásához.
Improvizációt sokfélekképpen lehet csinálni. Én most kétféle gondolkodásmódot fogok bemutatni, ebből a kettőből is próbálok mindig a vendéglátós zene felé hajlani és nem a legelvontabb jazz-es skálát hozom szóba.

Tehát az egyik lehetőséggel vertikálisan vizsgáljuk az akkordot, hogy milyen skálába illeszthető be.

A másik lehetőséggel több akkordot vonunk össze és egy közös skálát keresünk rá, amelyik használható több akkordhoz is. Ezt a módszert horizontálásnak hívják.

Ebben a nótában mindkét lehetőségre szükségünk lesz!





A nóta hangneme G-dúr, tehát ez a skála biztosan benne lesz a nótában!

Ha az első akkordot megnézzük ( piros körben GMa7 ), akkor G-dúrban gondolkodva egy I. fokú M7 akkord látható. Az előzőekben megtanultuk, hogy M7 akkord előfordul dúr skála I. IV. és moll skála VI. fokán, tehát erre a GM7 akkordra lehetne improvizálni egy G-dúr skálát ( itt I. fokon helyezkedik el ), vagy egy D-dúr skálát ( itt IV. fokon helyezkedik el ), vagy egy H-moll skálát ( itt VI. fokon helyezkedik el )! Lehetne, de ennyire nem bonyolítjuk meg a dolgunkat!!! Mivel a nóta G-dúrban van ezért ezt fix G-dúr skálára vesszük. Ebben a két ütemben G-dúr skálának a hangjaiból ki lehet találni egy dallamot!

A következő három akkordot ( a zöld körökben lévőket ) horizontálva egy kalap alá vesszük. Ez a három akkord II-V-I-es zárlatként ad nekünk egy F-dúr skálát ( F-dúrban a II. fok Gm7, V. fok C7 és I. fok FMa7 ), tehát erre a három akkordra lehet improvizálni F-dúr skálából egy jó dallamot.

Ha tovább megyünk a világos kék körökben lévőket hasonlóan tudjuk horizontálni. Ezek az akkordok Esz-dúrban egy II-V-I-es zárlatot adnak, tehát ebben a két ütemben Esz-dúr skálából alkothatunk egy dallamot.

A sötétkék körben lévő három akkord megint csak egy patternhez köthető, de ez a IV-V-I-es patternhez mégpedig mollban! ( G-mollban a IV. fok Cm7, V. fok D7 és első fok Gm ) Ebben az esetben G-moll skálát improvizálhatunk erre a három akkordra ( bár a végén a g-moll vezetőhangjával vigyázni kell, mert a Gm7 és a vezetőhang ütheti egymást, de én úgy szoktam mondani, hogy itt természetes moll skálából kell építeni az improvizációt, ami egyébként egy Bé-dúrnak felel meg ).

A barna körben lévő horizntálás már egy kicsit érdekesebb, ugyanis G-dúrban egy elég hosszú pattern van: I-IV-III-IIIb-II-V. Erre lehetne végig G-dúr skálát játszani, csak az a Bb7 akkord rondít bele a képbe. Azt a Bb7 akkordot vertikálisan kell vizsgálni és arra az egy pillanatra a Esz-dúr skála jellegzetes hangjaiból lehet építkezni. Ez nem könnyű, de egy nagyon jó színt tud adni ott annak a G-dúrban történő dallamimprovizációnak.


Ha ezeket a skálákat tudatosítottuk magunkban és rögtön a másodperc tört része alatt tudunk váltani a G-dúrból, F-dúrra, Esz dúrra, G-dúrra és Esz-dúrra, akkor már csak egy dologra kell odafigyelni. Kezdetben mindig kis tonális egységekben kell gondolkodni és abban a tonális egységben kitalálni egy egyszerű dallamot, amit a Tonikai funkcióra le is kell zárni! Tehát az első egység a GMa7. Itt az első ütemben egy egyszerű dallamot kitalálni és a második ütemre le is zárni! A második egység a Gm7-C7-FMa7. Ebben a harmadik-negyedik ütemben kitalálni egy egyszerű dallamot és az ötödik ütem FMa7-re le is zárni! Ha így minden egységet tudsz végig követni, akkor ezután már nem kell minden Tonikára lezárni az egységet, hanem lehet folytatni addig, amíg csak bírod ( de ez nem fog menni rögtön elsőre )!