Belépés:


Statisztika

Ki van itt:
Regisztrált felhasználók: Google [Bot], Mauglidyro

Felhasználók száma: 1159
Legújabb regisztrált tagunk: Zsolt Bugyi

Zeneelmélet blog

Akkordok I. - Hármashangzatok

Szerző: ---Qgli---

Akkordok

Eddig két hang megszólaltatása esetén hangközről beszéltünk. Három hang megszólalásakor már akkordról beszélünk. Ugyanez fordítva is igaz: akkordról csak akkor beszélhetünk, ha legalább három hangot egyszerre szólaltatunk meg.

Az akkordok tercekből épülnek fel, tehát tercépítkezésről beszélünk. ( Kivételt képeznek ez alól a suspend akkordok, de erről majd később. ) Egy alaphangra 6 tercet építhetünk fel, így jön ki egy hétszólamú 13-as akkord, amiben a skála valamennyi hangja fel van használva, ekkor újra az alaphanghoz jutunk, tehát tovább nem építhető.

Az akkordok jelölésénél, viszont már mindig az alaphangtól való távolságát vesszük figyelembe.


Hármashangzatok

Négy féle hármashangzatot ismerünk:


Dúr akkord: Az alaphanghoz hozzájárul egy nagy terc és egy tiszta kvint. Jelölése a kottákban egy nagy betűvel az alaphang betűjével történik. Ez esetben: C

( Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy a nem törzshangok jelölése a jobb felső indexben a törzshang módosítási irányának jelölésével történik. Pl. Cisz-dúr akkord: C#, Desz-dúr akkord: Db )



Moll akkord: Az alaphanghoz hozzájárul egy kis terc és egy tiszta kvint. Jelölése a kottákban a nagy alaphang betűje mellett kis „m” betű. Ez esetben: Cm ( egyéb kottákban feltüntetik még C- , vagy Cmi jelzéssel is )

Jól látjuk, hogy a dúr és a moll akkord között a terchang a különbség, a kvint mindkettőben tiszta.



Következő akkordban az alaphang + nagy terchez hozzájárul egy bővített kvint, ezért ezt az akkordot Bővítettnek nevezzük. Jelölése a kottákban többféle lehet: C+ , Caug, C5#, C5+



Az alaphang + nagy terchez hozzájárulhat még szűkített kvint is, ezt azonban hármashangzatként nem használjuk.



Következő két akkordnál az alaphang + kis terchez egy szűkített kvint járul hozzá, ezért ezt az akkordot Szűkítettnek nevezzük. Jelölése: jobb felső indexben egy kis karika, vagy Cdim



Az utolsó lehetőség, amikor az alaphang + kis terchez bővített kvint járul hozzá, ez azonban egy teljesen más ( ráadásul dúr szext ) akkordnak hangzik, ezért ez nem értelmezhető.

Tehát megállapíthatjuk az első fontos szabályt:

Moll jellegű akkordoknál a kvint felfelé nem alterálható!

Érdemes még megemlíteni, hogy a hármashangzatoknak egy alapállása és két megfordítása van: Szext és kvart-szext. Ezt azonban Keyboardon a per basszusokkal szoktuk jelölni. A szext megfordításnál az akkord terchangja szól a basszusban ( jelölése: C/E ), a kvart-szext megfordításnál pedig az akkord kvint hangja van a basszusban ( jelölése: C/G ).

Elméletben a szűkített és a bővített hármashangzatnak is van három állása, ám ezek a gyakorlatban nem használhatók, ugyanis a második és harmadik állás egy teljesen új akkordot eredményez, tehát a C+ akkord E basszussal E+ bővített lesz. Ugyanilyen formában a szűkítettek is: C szűkített Esz basszussal Esz szűkített lesz. ( Ezeknek a fordításoknak az elméleti elnevezéseiben viszont más nevük van a hangoknak. )