A zenész másik barátja a járműve!

Bármely téma, amely nem hangszerekkel kapcsolatos

Moderátor: Moderátorok

A zenész másik barátja a járműve!

HozzászólásSzerző: powersparc » 2017.01.30. 01:18

Merthogy az első a hangszere... :D
No de nem elbagatelizálva a kérdést, számomra mégsem mozgó zenészként, hanem pl. azért volna fontos most a kérdés, mert volna egy munkahely kilátásban (Mezőkövesden) és Miskolc mellől csak autóval tudnám megoldani, hogy időben odaérjek.
Pénz az nem sok van rá (200-250e.) és pár tanácsot kaptam már e téren miket nézegessek, mégis kíváncsi volnék, kinek milyen egyéb tapasztalatai, meglátásai, javaslatai volnának?

Amit már mondtak:
- Suzuki Swift (érdekes, de ahhoz képest nem is olcsó!) :shock:
- Opel Astra (az örök népautó)
- Nissan Almera 1.4 (jónak mondják)
- Toyota Corolla (állítólag a minőség zálloga)
- Mitsubushi Colt (hmmm?)
- Honda Civic (???)
- Skoda Fabia stb. (ebből is sok fut)

Ami a lényeg, legyen benzines és ne nagy köbcentis, azaz ne egye meg a hajam, de ne is cammogjon mint a Zaporozsec, meg legyen megbízható, esetleg olcsón szervizelhető.

A kérdés költői: Ki mit tud? :)
https://soundcloud.com/synthsnd
"Ha nem találod meg azt a módszert, ami álmodban is pénzt fial, akkor életed végéig dolgozni fogsz." - Warren Buffett
Avatar
powersparc
VIP
 
Hozzászólások: 2783
Csatlakozott: 2014.03.16. 23:07
Tartózkodási hely: Miskolc környéke
Has thanked: 1030 times
Have thanks: 2463 times
Hangszer: kézbillentésesített húrolmányzengészeti csinálmány

Re: A zenész másik barátja a járműve!

HozzászólásSzerző: Apelláta » 2017.01.30. 02:23

A rászánt összeg alapján öreg autóban gondolkodsz. Sokan esküdnek a japán autók megbízhatóságára. Igaz lehet ez fiatal autók esetében (bár én több példával megtudom cáfolni ezt a japán megbízhatóságot), de egy tízen-húszon éves autó (amiben gondolkodsz) már mindegy milyen gyártmány, kisebb mechanikai nyűgök már mindegyiknél ugyan olyan eséllyel várhatók. Viszont ha egy japán autó elromlik, abba többszörös áron kapsz meg bármit, mint egy Opelbe, vagy Fordba. Egyrészt, mert a gyári alkatrészek is általában drágábbak, másrészt az Opelhez és Fordhoz van a legtöbb után gyártott alkatrész. És egy öreg autóba sejtem, hogy inkább a fele, harmad árú után gyártott alkatrészt fogod megvenni alkalomadtán. Egyébként még a francia autóalkatrészek is lényegesen drágábbak, sőt a Volkswagen/Skoda cuccok is. Ezt nekem két autóboltos ismerősöm mondta, mikor pár éve én is autócsere előtt álltam.

Én autóvásárlás esetén nagyon az ár/érték vonalat figyelem (még fiatal autó esetében is), és ebben nálam csak Opel és Ford jöhet szóba. Korábban 14 évig egy E-Kadettem volt, jelenleg négy éve egy H-Astrám van, a feleségemnek egy 12 éves kis Fiestája. Én csak jó véleménnyel vagyok mindkét márkáról.

És öreg autóba, meg kis köbcentinél a dízel felejtős. Ha a dízelhez hozzá kell nyúlni az általában sokkal drágább mutatvány, mint egy benzines motor esetében, és minél öregebb egy autó, annál nagyobb az esélye. És kis köbcentinél már a fogyasztás terén sincs akkora előnye egy dízelnek a benzineshez képest, mint egy 2-3000 cm3 esetében. A hidegindításra is egy öreg dízel sokkal érzékenyebb a benzinesnél. Ja, és ha napi szinten rövidtávon (5-10 km) akarod használni a kocsit, akkor azzal a dízelt kinyírod, mert állandóan el fog kokszosodni. Dízel fiatal és nagy köbcentis autó esetében lehet kifizetődő szerintem. Bár én sose vennék dízelt sok egyéb ellenszenv végett sem, de most ebbe nem megyek bele.

Mikor feleségemnek kerestünk 10-12 éves kisautót, csak Corsába, vagy Fiestába gondolkodtunk. Rengeteg kereskedésben (25-30) voltunk heteken keresztül. Mindenhol teli voltak japán és francia autókkal. Talán két-három dízel Corsát, Fiestát láttunk még. Mikor mondtam, hogy Fiestát, vagy Corsát keresek, ráadásul kis cm3-et és benzinest, mindenhol mosolyogtak, hogy azokat mikor egyet-egyet behoznak hozzájuk, egy órán belül el is viszik. Nem véletlen. A jó ár/érték arányuk, és az olcsó fenntarthatóságuk végett.

Még az jutott eszembe, hogy az Opelre, meg a Fordra a rohadósságot szokták mondani. A 12 éves Fiestánk még nem rohad sehol. A Mazda 3-asok, 6-osok 10 éves korukban rohad szét az aljuk, küszöbük. De igaz ez a Nissanokra is. Pedig japánok. A 20 éves autók meg mindegy milyen, úgy is rohadnak (legalábbis az aljuk biztos), már foltozgatni kell őket. Főleg, ha szabadban állnak.

Egyébként a régi Suzuki Swiftek igénytelenségük ellenére egy eszméletlen megbízható autók. Főleg motorikusan. De a nyeszletten gyenge karosszériájuk is rohadás szempontjából gyárilag nagyon jól lekezeltek. De minden autóra igaz, ha valamelyik elem törés végett nem lett kompletten kicserélve, csak lakatolva, az előbb utóbb rozsdásodni fog a hegesztések mentén indulva.

Na "röviden" ennyi jutott eszembe. ...aztán lehet vitatkozni, megcáfolni. :lol:
Üdv.: Apelláta

For this post the author Apelláta thanked: 2
edmund (2017.01.30. 08:27) • powersparc (2017.01.30. 10:05)
Rating: 5.26%
 
Avatar
Apelláta
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 2339
Images: 0
Csatlakozott: 2011.11.27. 02:15
Tartózkodási hely: Kom.-Eszt. Megye: Oroszlány
Has thanked: 5367 times
Have thanks: 2855 times
Hangszer: Korg Pa80 / Pa3X

Re: A zenész másik barátja a járműve!

HozzászólásSzerző: ---Qgli--- » 2017.01.30. 06:27

Miskolc - Mezőkövesd 40 Km. Napi közlekedésre már megéri a dízel és azok közül is a régebbi szívó dízelek, mert bár nehezebben indul télen, de elnyűhetetlenek. A mai nagy nyomású dízelek már nem - legalábbis ezt hallottam, mert nekem nincs dízelem. Az viszont az maximálisan igaz, hogy 10 év felett már megbízható autót nehéz találni legyen az benzines vagy dízel. Szinte mindegyik rohadhat, mert nem tudható, hogy az előéletében hol volt tárolva. Nekem 11 éves a Mazda 5-öm, még egy rohadásfolt nincs rajta, de 4 éves kora óta nálam van és minden este garázsban alszik.

Ha csak munkába járni kell erre a célra én egy kis benzines Suzukit vennék.

For this post the author ---Qgli--- thanked:
powersparc (2017.01.30. 10:05)
Rating: 2.63%
 
Avatar
---Qgli---
Kiemelt tag
 
Hozzászólások: 2149
Csatlakozott: 2011.12.12. 08:23
Has thanked: 692 times
Have thanks: 1607 times
Hangszer: -

Re: A zenész másik barátja a járműve!

HozzászólásSzerző: Piercarlo » 2017.01.30. 10:01

Esetleg megfontolhatnád egy Renault Twingo vásárlását. Nekem tíz évig az volt, nagyon szerettem. Arra kell figyelni, hogy második generációst vegyél (kb. 97-98-tól gyárták), mert a régiben még az R5-ös motorja van, az meg 80-as évekbeli konstrukció. Nagy előnye még, hogy kívülről kicsinek tűnik ugyan, de belülről elképesztően tágas. Én vittem benne két darab(!!!) fotelt, cipőtartó szekrényt, stb. (Persze csak ha előtte felhajtottam a két hátsó ülést.) Apróbb műszaki problémák előjöttek vele ugyan, de semmi komoly, igaz nem sokat mentem vele tíz év alatt.

A sógorom kb. napi 200 km-t jár munkába és vissza, egy dízel Golfot hajt. Előtte volt neki szintén dízel Opel Corsa, igaz akkor még nem ment ilyen sokat naponta. Ha belefér a keretbe, meggondolandó.

For this post the author Piercarlo thanked:
powersparc (2017.01.30. 10:06)
Rating: 2.63%
 
Avatar
Piercarlo
Kiemelt tag
 
Hozzászólások: 80
Csatlakozott: 2016.09.05. 14:45
Tartózkodási hely: Eger
Has thanked: 115 times
Have thanks: 63 times
Hangszer: Korg Pa600

Re: A zenész másik barátja a járműve!

HozzászólásSzerző: powersparc » 2017.01.30. 10:46

Köszi mindenkinek a tanácsot!
Hogy az elején kezdjem, faternak 8 évig egy Svájcból behozott 1.6 Corollája volt, majd 98-ban szalonból vett egy 1.6 Carinat ugyanúgy benzinest. Szóval a Toyotákat ismerem házon belül valamennyire. Sosem volt velük gond. Fater is garázsba tartja, s a 19 éves Carinán semmi hiba nemhogy rozsda, pedig van benne 300000km. Eddig jóformán olaj meg benzin kellett bele.
Haveromnak Avensise van, neki csillaggarázsos most (5-6 éve), de megkímélt céges "elnöki autóként" protekciósan vette megbízható forrásból. :)
Beírtam a listába ugyan, de elég ritkák vagy öregek és még mindig tartják az árukat a Toyoták! 249-ért egyedül egy asszem 93-ast találtam a jófogáson, azt is Pécsen! Nem volna pedig mindegy hogy hány km-t kéne érte menni, pláne ha csak megnézi az ember és mégsem kóser mint ahogy fotókról annak tűnne.

Azzal egyetértek hogy ha olyan gazdája vagy gazdái voltak, akkor a fiatal autó is lehet széttaposva s csak a festék tartja össze, meg lehet féltőn óvott öregúr kedvence is, ez a zsákbamacska, pláne ha kereskedésben nézi az ember, nem kéz alól.
Az külön kérdésem volna, hogy szerintetek érdemes-e női tulajtól származóan keresni, mert erre is hallottam ezt azt? :?:

Az összeg nyilván ahogy írtátok, sajnos behatárolja hogy csak 10 éven felüli járgányt találjak és olyat ami nem törött, nem kell lakatolni, hanem rögtön használható.
Egyébként a japán/német kocsik ellentéte az nálam, hogy sajna a németek ahogy tapasztaltam egy tucat járműben eddig utazva, nagyon fapadosak, főleg az alsóbb kategóriákban meg kimondottan (szerintem)! Ez azt jelenti, hogy a japcsi autók hosszú távon is jóval kényelmesebbek, konfortosabbak, nem kemény az ülés, erre is értettem a fapadost.
Francia autókból a Peugeot 206-ot ismerem nagyon picit, ismerősöm faterjának van. Ő meg van vele elégedve. A tipikus garázsos öreguras aki nem hajtja.

A dieselt direkt nem írtam, az nem kéne újban sem, jóval drágább a szervizük, meg az adagolót is beállíttatni, pláne ha turbós! és itt jön az extra zsákbamacska, mert egy autóhoz megbízható becsületes szerelőt is találni kell! :!:
Az üzemanyagot amúgy jól fizetné a cég, az nem volna akadály, de vica-versa én napi 100-ast kéne rakjak a járműbe, nem 40km-t. 8-)
Nos ezeket tudtam még mellétenni információkban.
https://soundcloud.com/synthsnd
"Ha nem találod meg azt a módszert, ami álmodban is pénzt fial, akkor életed végéig dolgozni fogsz." - Warren Buffett
Avatar
powersparc
VIP
 
Hozzászólások: 2783
Csatlakozott: 2014.03.16. 23:07
Tartózkodási hely: Miskolc környéke
Has thanked: 1030 times
Have thanks: 2463 times
Hangszer: kézbillentésesített húrolmányzengészeti csinálmány

Re: A zenész másik barátja a járműve!

HozzászólásSzerző: vili2105 » 2017.01.30. 12:52

Nekünk(család) 2003 ban volt egy új fábiánk 1.2-es, 3 évesen becseréltük egy Ignisre 75.000km volt benne hiba nélkül, aztán 2008ban vettem egy kombi 1.9pdtdi-t, azóta ezt hajtom 156.000-rel vettem, most 298.000 van benne, első kerékcsapágyon kívül csak a kötelezöket(olaj, szűrők, fékbetét, szíjak, stb.) cseréltem benne, most érett meg talán két hátsó lengéscsillapító, de azért mert vidéken lakok, rosszak az utak. A bal gázteló halt meg a tél elején a hátsó ajtón, meg a hátsó ablaktörlőmotor.
Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp

For this post the author vili2105 thanked:
powersparc (2017.01.30. 22:19)
Rating: 2.63%
 
RANDOM_AVATAR
vili2105
VIP
 
Hozzászólások: 397
Csatlakozott: 2013.02.15. 23:53
Tartózkodási hely: Szigetvár
Has thanked: 811 times
Have thanks: 402 times
Hangszer: korg pa600, korg trinity, doepfer lmk4+

Re: A zenész másik barátja a járműve!

HozzászólásSzerző: Bubamara » 2017.01.30. 18:25

Olasz autót, franciát és japánt szerintem, ha teheted, ne. Az olasz alsó kategóriás kocsiknak lóg a bele, mert a talján lusta rendesen összerakni. A Franciában annyi elektronika van, hogy a nagy számok törvénye alapján a tizen-húsz éves jószágod igen csak beadja a kulcsot előbb utóbb. A japán alkatrész meg méregdrága
A fapados kérdést meg felejtsd el, ha használt kocsiban gondolkodsz, hiszen eladja neked a klíma, elektromos szarok a kocsit utána meg kiesik alólad.
Buba

For this post the author Bubamara thanked: 2
Karesz (2017.02.02. 20:58) • powersparc (2017.01.30. 22:19)
Rating: 5.26%
 
Avatar
Bubamara
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 2135
Images: 13
Csatlakozott: 2012.05.24. 21:05
Tartózkodási hely: Magyarország, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye
Has thanked: 5069 times
Have thanks: 3932 times
Hangszer: Roland VR760, Ketron SD1 plus, SD1000,

Re: A zenész másik barátja a járműve!

HozzászólásSzerző: szenasitamas26 » 2017.01.30. 18:39

Sziasztok!

Az almeraról tudnék nyilatkozni, mivel tavaly vettem egy 99-es évjáratút. Szerintem a maga árkategóriájában nagyon jó választás, Suzuki helyett mindenképpen (a többiről nem tudok nyilatkozni). Nekem is 1.4-es motorral szerelt változat van, nagyon keveset eszik, hihetetlenül csendes és szerintem kényelmes is. A láncos vezérlés pedig elnyűhetetlen. Remélem tudtam segíteni :) szép estét mindenkinek! :777
tonyo

For this post the author szenasitamas26 thanked:
powersparc (2017.01.30. 22:19)
Rating: 2.63%
 
RANDOM_AVATAR
szenasitamas26
Újonc
 
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2017.01.15. 21:28
Has thanked: 21 times
Have thanks: 19 times
Hangszer: Yamaha psr s950

Re: A zenész másik barátja a járműve!

HozzászólásSzerző: Apelláta » 2017.01.30. 19:53

Nándi, a Peugeot 206-ról határozottan lebeszéllek! Nagy sláger volt anno, és a feleségem is a Fiesta vásárlásakor a 206-ért volt megbolondulva. De!:
A kereskedésekben legnagyobb számban megtalálható kisautó a 206-osok. Mindenki szabadul tőle, mert a hátsó futóművük típushibás. Az összes 206-os szériának. A futómű hídnál van valamilyen, talán függesztő csapágy (már elfelejtettem, de nem kerékagy csapágy), ami rendszeresen 40-50 ezer kilométerenként kipurcan, és körülményes, illetve tetemes összeg is a cseréjük minden alkalommal. Ezt nem csak szerelő mondta, de vagy négy korábbi 206-os tulaj is. A kereskedésekben mindenhol ezeket akarták ránk sózni, de mikor közöltem ezen infóimat, mindig elismerően csöndbe maradtak.

A francia autók előnye, hogy kényelmesek és keveset fogyasztanak. A németekhez képest meg főleg. De drága az alkatrész, és rengeteg kicsi, de annál inkább bosszantó elektromos nyűgjük van. Főleg, mert teli van elektronikázva, és általában saját francia fejlesztésűek, amik nagyon megbízhatatlanok. Ezt már ők is belátták, és újabban inkább már Bosch és egyéb bevált rendszerekre állnak rá. Unokatestvérem Peugeot szervizvezető volt vagy tíz évig (most meg kereskedése van), de ő is megmondta, hogy szép és kényelmes, de francia kocsit soha. Főleg Peugeotot és Citroent.

Ha ez így folytatódik, ez lesz a legfelkapottabb topik.
Nándi, felpörgetted a fórumot.
:lol:
Üdv.: Apelláta

For this post the author Apelláta thanked:
powersparc (2017.01.30. 22:19)
Rating: 2.63%
 
Avatar
Apelláta
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 2339
Images: 0
Csatlakozott: 2011.11.27. 02:15
Tartózkodási hely: Kom.-Eszt. Megye: Oroszlány
Has thanked: 5367 times
Have thanks: 2855 times
Hangszer: Korg Pa80 / Pa3X

Re: A zenész másik barátja a járműve!

HozzászólásSzerző: Regec » 2017.01.30. 20:06

Francia autókról csak annyit, hogy a céges falugondnoki mikrobusz amivel járok, az egy Peugeot expert. 9 éves, és a kötelezőkön kívül még semmi nem volt rajta szerelve. 230000 km-van benne. Most már azért lehetne rá költeni, de biztonsággal elvisz bárhová. A sajátom, egy Renault Laguna. 2003-as. 2008-ba vettem, azóta mentem vele 150000 km-ert, és eddig "csak" a számítógépe purcant ki. Igaz az 160000-be fájt. Most egy hónapja cseréltettem első szilenteket, meg gömbfejet stb. a jó magyar utaknak köszönhetően, és kiderült, hogy még gyáriak voltak alatta. 238000 km van benne. Szóval lehet, hogy csak nekem volt szerencsém, de egyáltalán nincs panaszom rá. ;)

For this post the author Regec thanked:
powersparc (2017.01.30. 22:18)
Rating: 2.63%
 
Avatar
Regec
Kiemelt tag
 
Hozzászólások: 140
Csatlakozott: 2011.11.09. 11:52
Tartózkodási hely: Borsod-Abaúj-Zemplén
Has thanked: 95 times
Have thanks: 126 times
Hangszer: Korg pa1000 - Ketron X 1

Következő

Vissza: Társalgó

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron